EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > TEHLİKESİZ ATIKLAR  > Katı Atıklar  > Geri Kazanım  > Geri Kazanımın Getirisi

Geri Kazanımın Getirisi

  • Tuvalet kâğıdı, hediye ambalajı, mektup kâğıdı, zarfı, kâğıt peçeteler, okul defterleri v.d. gibi ürünlerin çoğu günümüzde hurda kâğıtlardan üretiliyor. Kâğıt ve karton üreticisi kuruluşlar, atık kâğıtlardan hammadde kaynağı olarak yararlanırız. Atık kâğıt ve kartonun geri kazanılmasındaki en önemli faktörlerden birisi kâğıt için gerekli olan selülozun daha ucuza temin edilmesidir. İçecek kartonları olan lamine kartonlar, %80 kâğıttan ve az bir oranda polietilen ve alüminyumdan oluşurlar. Kullanılmış lamine karton yüksek sıcaklıkta preslenerek yoğunlaştırılıp masa, sandalye, dolap gibi mobilya üretiminde ve aynı zamanda kâğıt hammaddesi olarak da kullanılır.
  • Mutfak ve bahçelerde oluşan biyolojik çöplerden kompostlama işlemi ile toprak yenileyici ürünler elde edilir.
  • Plastik torbalar, poşetler, kutular, kovalar, kaplar, detarjan şişeleri vb. ambalaj atıkları ve çöpleri de değerlendirilir. Plastik ambalaj atıkları yıkanıp granül haline dönüştürülerek ikincil ürün üretiminde ham madde olarak kullanılır. Sera örtüsü, otomotiv sektöründe plastik torba, marley, pis su borusu, elyaf ve dolgu malzemesi, araba yedek parçası yapımında kullanılır. 1 ton plastik geri kazanıldığında 14 bin kW/saat enerji tasarrufu yapılmış olur.
  • Teneke, alüminyum içecek ve konserve kutuları ayrı toplanıp, preslenip tekrar işlenebilir, ikincil hammadde olarak geri kazanılabilir. Metallerin geri dönüştürülmesi ile her çeşit metal malzeme üretilebilir.
  • Eski ya da kırık camlar, şişeler yeni cam ürünlerin üretiminde kullanılabilir. Renklerine göre ayrılan cam şişe ve kavanozlar ve diğer cam atıklar kırılarak cam tozu haline getirilir. Cam tozu, kum, kireç taşı ve soda külü ile karıştırılır ve yüksek sıcaklıkta şekillendirilerek yeni ürünlere dönüştürülür. Geri dönen her bir ton cam için yaklaşık 100 litre petrol tasarruf edilmiş olur.
  • Eski giysiler ve eşyaların hayır kurum ve kuruluşlarına verilmesi ile de yeniden kullanılmalarına olanak sağlanabilir.

Malzemelerimizden geri kazanım yoluyla nasıl yeni ürünler elde ettiğimizi daha detaylı olarak "Atık Yönetim Rehberimiz" kısmında bulunan geri kazanım bölümümüzde inceleyebiliriz.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.