EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > TEMİZLİK MALZEMELERİ  > Bulaşık Deterjanları  > Faydalı Bilgiler  > Genel Bilgi

Tanımı ve İçeriği

Petrokimya ürünlerinden elde edilen, temizleme ve arıtma gibi işlemlerde kullanılan; toz, sıvı ya da krem şeklinde olabilen kimyasal maddelere temizlik ürünleri ya da kısaca deterjan diyoruz. Deterjan, kir sökücü anlamına gelip, sabun haricindeki temizleyicilerin tümünü kapsar. Hepimiz çok iyi bildiği gibi deterjanlar yağları ve kirleri bulundukları yüzeyden uzaklaştırma özelliğine sahip maddelerdir.

Buşalıklarımızı temizlemek için kullandığımız ürünlere bulaşık deterjanları adını veriyoruz. Bulaşık deterjanları içeriklerinde katyonik ve anyonik deterjanlar, fosfatlar, sodyum karbonat ve farklı yüzey aktif maddeleri barındırırlar.

Çeşitleri ve Sınıfları

Bulaşık deterjanları kullanım yerine göre makine deterjanı ve elde yıkama deterjanı olarak ikiye ayrılırlar. Elde yıkama deterjanları tek çeşit olup sıvı ya da jel formundaki farklı koku, renk ve esansa sahip ürünlerdir. Bazı üreticiler halen daha katıya yakın arap sabunu formunda bulaşık deterjanları da üretmektedir.

Makinelerde kullanılan bulaşık deterjanları ise toz, sıvı (jel) ya da tablet formunda bulunabilirler. Bu deterjanlar bulaşıklarımızı temizlemekten başka onları parlatmak, dezenfekte etmek gibi pek çok farklı işlemi de aynı anda gerçekleştirebilmek için çamaşır suyu, parlatıcı gibi farklı katkı maddeleriyle de desteklenirler.  Ayrıca makinelerimizi temiz tutmak, kireçten korumak ve güzel kokmalarını sağlamak için de farklı özellikte bazı kimyasallar bu deterjanların bünyesine katılabilir ya da ekstradan kullanılabilir.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.