EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > KOZMETİK MALZEMELERİ  > Diş Macunları  > Faydalı Bilgiler  > Genel Bilgi

Tanımı ve İçeriği

Dişlerimizi beyazlatmak, ağız ve diş sağlığımızı korumak için dişlerimizi fırçalarken kullandığımız fırçalama işlemini kolaylaştırıcı jel kıvamdaki ürünlere diş macunu diyoruz. Diş macunlarının içeriğinde bulunan maddeler ve açıklamaları aşağıda verilidir:

Hidrojen peroksit: Dişleri beyazlattığı kanıtlanmış birkaç maddeden biridir. Özünde bir ağartıcıdır.

Sodyum bikarbonat: Bildiğimiz karbonattır. Bazı diş hekimleri bunun dişler üzerindeki kahve ve yemek lekelerini temizlemeye yardımcı olduğunu söylese de macunun içindeki fonksiyonu bilimsel çevrelerce sorgulanmaktadır. Yumuşak bir aşındırıcıdır ve bu nedenle dişimize uyguladığımızda plağı temizlemeye yardım eder. Ve dişlerimizi temiz ve düz hissetmemizi sağlar. Diş macunlarında sıkça göreceğimiz diğer aşındırıcılar dikalsiyum fosfat, kaolin, bentonit, silika ve kalsiyum karbonat (tebeşir)tır.

Sodyum pyrofosfat: Tartar kontrollü diş macununda bulunan bir maddedir. Düzenli kullanıldığında plak oluşmasını engellediği gösterilmiştir. Ancak tartar dişimizde bir kez sertleştiğinde, bunu evde temizlemek mümkün değildir. Sadece profesyonel bir temizleme ile temizlenebilir.

Propilen glikol: Diş macununu nemli tutan bir maddedir. Macun içindeki katı ve sıvı bileşenlerin ayrılmasını engeller. Diş macununun içindeki diğer bilinen nemlendiriciler sorbitol, pentatol ve gliserol’dür.

Dioktil sodyum sulfosuccinate: Deterjan tipi bir bileşen olup macunun ağzımızda köpürmesini sağlar. Sodyum stearyl fumarate ve sodyum lauryl sulfate gibi bileşenleri de görebiliriz.

Sodyum sakarin: En ucuz tatlandırıcıdır ve pek çok diş macununda görülür. Normal şekerden 600 kat daha tatlı olduğundan diş macununda çok küçük bir miktar kullanılır. Diğer diş macunu tatlandırıcıları aspartame ve ammoniated diglyzzherizin’lerdir.

Duyarlılığı azaltıcı bileşenler: Özellikle hassas dişleri olanlar için formüle edilmiş diş macunlarında bulunur. Strontium klorit ve potasyum nitrat,  dişleri sıcak ve soğuk yiyeceklere karşı duyarlı olan kişilerdeki bu rahatsızlığı giderici olarak tanımlanmıştır.

Triclosan: Anti bakteriyel bir bileşen olup diş macunlarında kullanılmak üzere onaylanmıştır. Yıllarca anti bakteriyel sabunlar, losyonlar, süngerler ve kesme tahtalarında aktif bileşen olarak kullanılmıştır. Diş macununda kullanılan triclosanın dişeti iltihabı ve hastalıklarına karşı savaştığı ve yetişkinlerde bakteriye neden olan plakların gelişmesini engellediği klinik olarak ispatlanmıştır.

Flüor: Diş macunlarında bakterilerden koruyucu olarak kullanılmaktadır. Flü­orlu/florürlü diş macunlarının düzenli kullanımı diş çürüklerini yüzde 15-40 oranında azaltmaktadır. Flüor diş minesinin en üst katmanlarına yerleşerek bakteri plaklarının neden ol­duğu asitlere karşı dişlerin direncini artırır.

Çeşitleri ve Sınıfları

Diş macunları dişimizde yaratacakları etkiye, içerdikleri bileşenlere, aromalarına göre pek çok farklı çeşide ayrılabilirler. Genel olarak sıralamak gerekirse diş macunu çeşitlerini:

  • Çürüme önleyici macunlar
  • Tam koruma sağlayan macunlar
  • Beyazlatıcı etkiye sahip macunlar
  • Lekelerle savaşan macunlar
  • Hassas diş ve diş etlerine sahip bireyler için macunlar
  • Tartar ve plak önleyici macunlar
  • Sigara içenler için özel macunlar
  • Tedavi edici, ilaçlı diş macunları
  • Diş pastaları (parlatıcılar)
  • Meyve, nane, misvak..vb. gibi farklı aromlaradaki macunlar olarak verebiliriz.


Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.