EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > TEMİZLİK MALZEMELERİ  > Çamaşır Deterjanları  > Faydalı Bilgiler  > Genel Bilgi

Tanımı ve İçeriği

Petrokimya ürünlerinden elde edilen, temizleme ve arıtma gibi işlemlerde kullanılan; toz, sıvı ya da krem şeklinde olabilen kimyasal maddelere temizlik ürünleri ya da kısaca deterjan diyoruz. Deterjan, kir sökücü anlamına gelip, sabun haricindeki temizleyicilerin tümünü kapsar. Hepimiz çok iyi bildiği gibi deterjanlar yağları ve kirleri bulundukları yüzeyden uzaklaştırma özelliğine sahip maddelerdir.

Çamaşırlarımızı temizlemek için kullandığımız ürünlere çamaşır deterjanları adını veriyoruz. Çamaşır deterjanları içeriklerinde katyonik ve anyonik deterjanlar, fosfatlar, sodyum karbonat ve farklı yüzey aktif maddeleri barındırırlar.

Çeşitleri ve Sınıfları

Çamaşır deterjanları kullanım yerine göre makine deterjanı ve elde yıkama deterjanı olarak ikiye ayrılırlar. Elde yıkama deterjanları çok fazla çeşidi olmayan sıvı ya da toz formundaki farklı koku, renk ve esansa sahip ürünlerdir. Çamaşırlarımızın rengine göre de deterjan çeşitleri vardır.

Makinelerde kullanılan çamaşır deterjanları ise toz, sıvı (jel) ya da tablet formunda bulunabilirler. Bu deterjanlar çamaşırlarımızı temizlemekten başka onları yumuşatmak ve güzel kokmalarını sağlamak, dezenfekte etmek gibi pek çok farklı işlemi de aynı anda gerçekleştirebilmek için çamaşır suyu, yumuşatıcı gibi farklı katkı maddeleriyle de desteklenirler.  Ayrıca makinelerimizi kireçten korumak için de farklı özellikte bazı kireç önleyici kimyasallar bu deterjanların bünyesine katılabilir ya da ekstradan kullanılabilir.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.