EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > TEMİZLİK MALZEMELERİ  > Dezenfektanlar  > Faydalı Bilgiler  > Genel Bilgi

Tanımı ve İçeriği

Petrokimya ürünlerinden elde edilen, temizleme ve arıtma gibi işlemlerde kullanılan; toz, sıvı ya da krem şeklinde olabilen kimyasal maddelere temizlik ürünleri ya da kısaca deterjan diyoruz. Deterjan, kir sökücü anlamına gelip, sabun haricindeki temizleyicilerin tümünü kapsar. Hepimiz çok iyi bildiği gibi deterjanlar yağları ve kirleri bulundukları yüzeyden uzaklaştırma özelliğine sahip maddelerdir.

Yaşadığımız ortamlarda ya da kullandığımız eşyalarda bulunabilen; hastalık yapıcı veya sağlığımıza zarar verici mikroorganizmaları (mikrop ve bakterilerin) yok etmek ve/veya çoğalmalarını önlemek amacıyla kullandığımız kimyasallara dezenfektan ürünler deriz.

Dezenfektanların bileşenleri amonyak, aromatik hidrokarbonlar, katyonik deterjanlar, formaldehit, hidrokarbon solventleri, sodyum veya potasyum hidroksit, monoetanolamin, fenol, sodyum borat ve  sodyum hipoklorittir.

Çeşitleri ve Sınıfları

Dezenfektanları kullanım alanlarına göre sınıflandrabiliriz. Bu kapsamda 2 çeşit dezenfektan ürün vardır. Bunlardan birincisi ellerimizi ve cildimizi mikroorganizma ve virüslerden korumak amacıyla kullandığımız medikal dezenfektanlardır.

Diğeri ise çeşitli ortam ve eşyaların (yüzeylerin) üzeride bulunabilen mikroorganizmaları yok etmek amacıyla kullandığımız endüstriyel dezenfektanlardır.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.