EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > TEHLİKESİZ ATIKLAR  > Katı Atıklar  > Geri Kazanım  > Geri Kazanımın Nedeni

Geri Kazanımın Nedeni

Enerji ve hammadde korunması çok önemlidir. Sürdürülebilir bir kalkınma için gerekli olan katı atık yasaları ve yönetmelikleri de bunu hedeflerler. Dünyadaki katı atıkların yönetiminin ülkemizde de olduğu gibi üç temel ilkesi vardır. Bunlar:

  • az atık üretilmesi
  • atıkların geri kazanılması
  • atıkların çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesidir.

Gelişmiş ülkelerde evsel atıklar içerisinde bulunan ve geri dönüştürülebilir değerli malzemeler olarak tanımlanan kâğıt, metal, cam vb. gibi maddeler diğer çöplerden ayrı olarak temiz bir biçimde toplanır ve geri kazanım endüstrisine teslim edilir. Çöpün içindeki geri kazanılabilir maddeleri ayrı toplamak ve değerlendirmek ile ekonomiye hammadde olarak kazandırmanın yanı sıra, bu atıkların çöp depolama yerlerinde işgal edecekleri yerlerden de tasarruf edilmiş olunur. Evsel katı atıklar içerisinde geri kazanımı mümkün olan değerli malzemelerden yeni ürünlerin üretiminde ya da daha ucuz yoldan enerji elde edilmesinde faydalanılır.

Ambalaj atıkları toplam katı atık içinde önemli bir yer tutarlar. Ambalaj atıkları cam, plastik, metal, kâğıt ve kompozit gibi malzemelerden imal edildiğinden geri dönüşebilir niteliktedir. Ambalaj atıklarının geri dönüştürülebilmesi için kaynağında çöpten ayrı olarak toplanması ve temiz bir şekilde geri dönüşüm endüstrisine ulaştırılması gerekir.

Toplam katı atık içerisinde diğer önemli kısmı oluşturan organik atıklarımızın da geri kazanımı mümkündür. Gelişmiş ülkelerde katı atıklar düzenli depolama işlemine bile tabitutulmaz , daha çok katı atık işleme tesislerinde işlenerek gaz ve yakıt üretiminde kullanılırlar. Vahşi depolama gibi çağdaş olmayan sakıncalı yöntemler çoğunlukla az gelişmiş 3. Dünya ülkelerinde kullanılır. Çünkü başta da dediğimiz gibi enerji ve hammadde kaynaklarının olabildiğince korunması esastır. Enerji kaynaklarını tüketmek yerine atık durumdaki malzemelerden yeni yakıt üretmek hem daha mantıklı hem de daha doğrudur.

Atıklarımızı neden geri kazanmamız gerektiğini ve geri kazanım ile ilgili merak ettiğimiz diğer tüm detayları "Atık Yönetim Rehberimiz"de bulunan "geri kazanım" bölümümüzde inceleyebiliriz.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.