EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > TEHLİKESİZ ATIKLAR  > Katı Atıklar  > Faydalı Bilgiler  > Genel Bilgi

Tanımı ve İçeriği

Evsel, tarımsal ya da endüstriyel her türlü faaliyetlerimizden kaynaklanan, kullanıcısı ya da üreticisi olarak bizim için herhangi bir kullanım değeri kalmadığı için "istenmeyen" ya da "kullanışsız" olarak nitelendirdiğimiz katı haldeki tüm atıklarımızı genel tabiriyle katı atık olarak değerlendiriyoruz.

Bütün dünyada olduğu gibi, ülkemizde de özellikle büyük yerleşim birimlerinde yaşayanlarımızın karşılaştığı en büyük çevre sorunu çöplerdir. Ülkemizde yaklaşık olarak günde 65 bin ton çöp üretildiği söyleniyor. Nüfusumuzun kalabalık olması ve tüketim ihtiyaçlarımızın giderek artması ortaya çıkardığımız atık sayısını da doğru orantılı olarak etkiliyor, haliyle! Bulunduğumuz veya yaşadığımız ev, iş, okul, vs. gibi her mekanda katı atığın oluşumu maalesef kaçınılmaz bir sondur.

Çöp olarak adlandırdığımız evsel katı atıklarımızın % 68’ini organik atıklar, kalan kısmını ise kâğıt, karton, tekstil, plastik, deri, metal, ağaç, cam ve kül gibi organik olmayan maddeler oluşturur.

Tehlikesiz atıklar, cam, kül, kâğıt, karton, ambalaj malzemeleri, plastik, tahta, alüminyum, bakır vb. gibi geri kazabildiğimiz atıklarımızdır.

Çeşitleri ve Sınıfları

Katı atıklarımızı (çöpler) basitçe aşağıdaki gibi sınıflandırabiliriz:

  • Organik Atıklar: Bozulabilen bu atıklar, hoş olmayan kokular meydana getirirler.  Evsel atıkların içerisinde bu tür katı atıkların oranı oldukça fazladır. Sebze-meyve kalıntıları gibi mutfak artıklarımız organik atıklardandır.
  • Organik Olmayan Atıklar: Kül hariç olmak üzere, bozuşamayan tüm atıklarımız bu kapsama girerler. Mesela örnek olarak ambalaj atıklarımız organik olmayan katı atıklardır. Bu tür atıklar da kendi arasında yanıp yanmama özelliklerine göre ikiye ayrılabilirler;
    • Yanabilen; kâğıt, plastik, tekstil v.b.
    • Yanamayan; cam, teneke vb.
Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.