EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > BOŞ KONTEYNERLER  > Dalış/Oksijen Tüpleri  > Faydalı Bilgiler  > Genel Bilgi

Tanımı ve İçeriği

Konteynır, kelime anlamı olarak İngilizceden dilimize geçmiş kelimelerden biridir. Kutu veya kapalı kasa anlamına gelen, İngilizce “container” olarak yazılıp Türkçe’de konteyner ya da konteynır (taşımalık) olarak telaffuz ettiğimiz, çeşitli yükleri taşımakta kullandığımızbir taşıma aracıdır. Genel anlamda içerisine madde konulabilen, depolanabilen, taşınabilen, işlenebilen ve bertaraf edilebilen taşınabilir kaplara verdiğimiz ortak addır. Konteynır adı altında geçen pek çok kapalı kap tehlikeli ya da tehlikesiz pek çok maddenin saklanmasında, çeşitli depolama işlemlerinde, taşımacılık işlemlerinde ve atıkların toplanmasında kullanılır.

İçeriğinde ne olursa olsun, orijinal miktarının %3’ünden az bulunuyorsa yukarıda bahsi geçen tüm bu kapları boş konteynır olarak adlandırırız.

Dalış tüplerimiz veya diğer adıyla oksijen tüpleri yüksek basınçlarda sıkıştırılmış havayı depolamak için kullanılırlar. Bu tüpleri su altı dalışlarında oksijen temini amacıyla kullanırız. Azot-oksijen karışımına göre vurgun riskini minimize etmesi açısından helyum da tüplerde bulundurulur. Dalış silindirleri genellikle 3-18 litre arasında hava depolarlar ve maksimum 200-300 bar basınç arasında sıkıştırılırlar. Dalış tüpleri çelik veya alüminyumdan yapılıdır. Daha ucuz olduğu için genellikle alüminyum tüpler tercih edilir.

Çeşitleri ve Sınıfları

Oksijen tüplerinin dalış tüpleri dışında farklı kullanım amaçları için üretilmiş farklı çeşitleri de mevcuttur. Örneğin hastanelerde kullanıldığını gördüğümüz oksijen tüpleri medikal oksijen tüpleridir. Ayrıca kimyasal analiz laboratuarlarında da oksijen tüplerine rastlamak mümkündür.

Dalış tüpleri ise ancak hacimce birbirlerinden ayrıcalık gösterirler. Amaçlarına göre tüpler 0,5 - 0,7 -1 -2 -4 -7 -10 -12 -15 -18 litre ve hatta 2*10 veya 2*12 litre gibi ortak vanayla birleştirilmiş olabilirler. 4 litreye kadar olan tüpler sualtı monopalet yarışmaları, yedek hava kaynağı olarak kullanılabilmekte, 7 litre tüpler deko tüpü ,eğitim dalışı junior dalışlarında kullanılır.

Genelde dalış maksatlı tüpler 10 -12 -15 -18 litre ve az olarak rastlanabilecek 2*10 veya 2*12 litre olanlardır.Bayanlarda 10 -12 litre, erkeklerde 10 - 15 litre ideal hacimlerdir ve sportif dalışlar için yeterlidir.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.