EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > BOŞ KONTEYNERLER  > Mutfak Tüpleri  > Faydalı Bilgiler  > Genel Bilgi

Tanımı ve İçeriği

Konteynır, kelime anlamı olarak İngilizceden dilimize geçmiş kelimelerden biridir. Kutu veya kapalı kasa anlamına gelen, İngilizce “container” olarak yazılıp Türkçe’de konteyner ya da konteynır (taşımalık) olarak telaffuz ettiğimiz, çeşitli yükleri taşımakta kullandığımızbir taşıma aracıdır. Genel anlamda içerisine madde konulabilen, depolanabilen, taşınabilen, işlenebilen ve bertaraf edilebilen taşınabilir kaplara verdiğimiz ortak addır. Konteynır adı altında geçen pek çok kapalı kap tehlikeli ya da tehlikesiz pek çok maddenin saklanmasında, çeşitli depolama işlemlerinde, taşımacılık işlemlerinde ve atıkların toplanmasında kullanılır.

Sıvı ya da gaz maddeler için üretilen kaplara genellikle tank adı verilir. Tanklar çok çeşitli malzemelerden yapılabilip depolama ya da taşımacılık işlemlerinde kullanılır. Örnek olarak ticari gaz silindirleri, helyum tankları, propan ve bütan tankları ile yangın söndürücü tüpleri verebiliriz.

İçeriğinde ne olursa olsun, orijinal miktarının %3’ünden az bulunuyorsa yukarıda bahsi geçen tüm bu kapları boş konteynır olarak adlandırırız.

Propan ve bütan tankları, ya da bildiğimiz adıyla mutfak tüplerini ise gıda ısıtma, pişirme vb. gibi işlemlerde kullanırız. Havadan daha ağır olan bu gazlar doğal gazdan ve ham petrolden üretilirler.

Çeşitleri ve Sınıfları

Propan ve bütan tankları farklı ebat ve hacimlerde bulunabilirler. Evlerde ve iş yerlerinde kullanılan LPG ülkemizde gövdesi iki veya üç parçanın birbirine kaynaklanması ile elde edilen tüpler içerisinde tüketime sunulmuştur. 2 (kamp tipi), 12 (ev tipi), 24 (ticari) ve 45 (sanayi) kg‘ lık tüpler olarak çeşitlenmektedirler.

Mutfakta kullandığımız tüplerimizin tombul veya uzun çeşitleri mevcuttur.

Ayrıca motorlu araçlarımızda yakıt olarak kullanmakta olduğumuz propan-bütan tankları da mevcuttur.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.