EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > TEHLİKESİZ ATIKLAR  > Katı Atıklar  > Geri Kazanım  > Geri Kazanım Yöntemleri

Geri Kazanım Yöntemleri

Ambalaj atıklarımızı nasıl geri kazandığımıza dair tüm detaylı bilgileri ve akım şemalarını "Atık Yönetim Rehberimiz" kısmında bulunan "geri kazanım" bölümümüzde inceleyebilir ve öğrenebiliriz.

Organik atıklarımızı ise kompostlaştırma ya da piroliz yöntemleri ile geri kazanabiliriz. Kompostlama işlemi; genel olarak katı atığın (çöpün) içindeki organik atıkların bozunması işlemidir. Katı ve sıvı atıklar içindeki organik maddeler çeşitli mikroorganizmalar ile daha basit bileşiklere, özellikle CO2 ve H2O’ya dönüştürülürler. Kompostlama prosesi sonucunda elde ettiğimiz kitleye kompost diyoruz.

Kompost birçok kişinin ileri sürdüğünün aksine “gübre” değil, organik madde muhtevası yüksek bir “toprak düzenleyici”dir. Kompostlama işleminde, ele geçen kompostun miktarı, işleme tabi tutulan katı atıkların yaklaşık %30’udur. Geri kalan kısmın % 15’i buharlaşma ve meydana gelen gazlar ile atmosfere verilmektedir. Diğer kısımlarını ise geri kazanılabilecek maddeler alındıktan sonra, başka bir bertaraf yöntemiyle uzaklaştırmamız gereklidir.

Birçok gelişmiş ülkede çöp yığınlarını ortadan kaldırmak için yakma ve gömme işlemleri yerine çöpün değerlendirildiği, atıkların içindeki işe yarar kısımların geri kazanıldığı piroliz işlemine başvurulur. Piroliz anlaşılır bir dille; çöp yığınları içindeki cam ve metallerin ayrılmasından sonra geriye kalan ve işe yaramaz gibi görünen organik maddelerin; hava kullanılmadan ısıtılarak gaz, sıvı yakıt ve kömüre dönüştürülmesidir.

Piroliz işlemi uygulalan bir tesiste işlenen katı atık sonucu elde edilen ürünler yanıcı gaz, kömür, elektrik, metal, cam ve plastiktir. Bu malzemelerin satışından dolayı yılda belirli bir kazanç elde edilir. Yani çöp paraya dönüştürülür. Piroliz işlemi yakma ve gömme işlemlerine göre çöplere uygulanacak en kazançlı ve en güvenli yöntemdir.

Bunların dışında ayrıca organik katı atıkların kalorifik değeri kendi kendilerini yakmaya müsait oldukları takdirde yakılarak ile kararlı (stabil) bir hale getirilir ve hacimlerinin de %70-80 azaltılması sağlanır. Bu bir geri kazanım yöntemi değildir fakat çöp alanlarının dolup taşması bu yöntemle engellenmiş olur.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.