EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > TEMİZLİK MALZEMELERİ  > Ovarak Temizleyenler  > Faydalı Bilgiler  > Sağlığa ve Çevreye Etkiler

Atık Yönetimine Girmediği Durumda Sağlığa ve Çevreye Etkileri

Temizlik malzemelerinin çevremize verdiği en büyük zarar, suda çözünmeden kalan deterjan atıklarının denizlerimize ulaştıklarında deniz suyundaki tuzun etkisiyle köpürme yeteneklerini kaybetmeleri ve su üzerinde film tabakası oluşturmalarıdır. Bu film tabakası suya oksijen girişini engeller ve su canlılarının yaşamını tehlikeye sokar.

Ovarak temizleyen ürünlerin içeriğinde bulunan klor, kanalizasyon sistemine karıştığında organik maddelerle birleşerek son derece tehlikeli bir kimyasal madde olarak bilinen trihalometanı meydana getirir. Klor aynı zamanda kanalizasyon sistemindeki maddeleri parçalama fonksiyonu olan yararlı bakteri ve mikroorganizmaları da çabucak öldürür.

Bu tür ürünlere temizleyici özellik veren, yapısındaki yüzey-aktif maddelerdir. Üreticiler çoğunlukla deterjanlar içinde pahalı olan bu maddeleri düşük oranda (%10-30) kullanıp; onun yerine ucuz olan bentonit, kaolin, değişik tuzlar, asitler ve silikatlar gibi temizleyici özellikleri olup suda az eriyen inorganik maddeler karıştırırlar. Bir deterjanın yapısındaki biyolojik bozulmaya (biyodegredasyon) uğramayan maddelerin oranı, onun çevre kirliliği ve insan sağlığına olan zararlarının göstergesidir. Bu maddelerin su ve toprakta bozulmadan kalıp, akarsular ile göl ve denizlere ulaşması hem buralarda yaşayan canlıları hem de onlarla beslendiğimiz için bizim sağlığımızı tehdit eder.

Deterjan içerisinde, yüzey-aktif madde dışında önemli oranda (%70-90) bulunan temizleyici, beyazlatıcı, yumuşatıcı, köpürtücü, parlaklık verici ya da antiseptik özellik veren katkı maddelerinin çoğu da yüzey-aktif madde gibi organizmamıza gıdalar ve diğer yollarla girdiklerinde dokularımızda tahriş sonucu olumsuz etkilere neden olabilirler. Her ne kadar bu maddelerin kanserojen etkileri olduğuna ilişkin kesin bir bilgi olmasa da birçok kanser türünün, dokuların sürekli tahrişi sonucu oluşabildiği literatürlerde bulunan bir durumdur.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.