EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > TEHLİKESİZ ATIKLAR  > İşlenmiş Ahşap  > Faydalı Bilgiler  > Genel Bilgi

Tanımı ve İçeriği

Ahşap, kaynağı yenilenebilen tek yapı malzemesidir. Üretimi ve işlenmesi için az enerji istemesi, geri dönüşebilir olması ve üstün ısı yalıtım özellikleri ile çağımızın çevre ve enerji sorunlarına en iyi cevap veren malzemedir. Görüntü olarak göze en estetik gelen yapı malzemesidir. Yapı malzemesi olarak yıllardır kullanılmasının yanı sıra pek çok eşya üretiminde de temel malzeme olarak yine ahşaba başvurulur.

Ahşabın önemli bir özelliği de, binlerce türü olmasıdır. Dünyada 20.000'in üzerinde ağaç türü bulunur. Ağaç türleri; renkleri, dokuları, sertlikleri, taşıma kabiliyetleri, dayanıklılıkları, boya tutma kabiliyetleri, kurutulma kolaylıkları, lif düzgünlükleriyle birbirlerinden ayrılırlar. Bu durumda bu ağaçlardan elde edilen ahşabın özellikleri de birbirinden çok farklı olur. Farklı özelliklerdeki ahşap malzemelerden çok farklı ürünlerin üretiminde faydalanırız. Etrafımıza baktığımızda elektronik malzemelerimizden sonra en çok rastladığımız ürünler ahşap ürünlerimizdir.

Ahşabın çeşitli işlemlerden geçmesi ile işlenmiş ahşap dediğimiz mobilyalar, çeşitli ev eşyaları, raflar, kaplamalar, kapılar, pencere pervazları, yatlar ve tekneler vb. gibi pek çok ürün elde ederiz.

İşlenmiş ahşap olarak adlandırılan malzemeler ise genel tanımla iki ana amaç için kullanılırlar. Bunlardan birincisi yapı malzemesi olarak kullanımdır. Ahşap en eski ve bir o kadar da önemli bir yapı malzemesidir. İkinci temel kullanım amacı ise dayanıklı tüketim malları grubuna giren mobilya vb. gibi çeşitli eşya/ürünlerin üretimidir.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.