EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > CIVA İÇEREN ÜRÜNLER  > Termometreler  > Faydalı Bilgiler  > Genel Bilgi

Tanımı ve İçeriği

Bir cismin sıcaklığı ölçmeye yarayan alete termometre diyoruz. En çok bilinen termometreler, alt tarafı hazne gibi olan ve cam bir tüpten meydana gelenlerdir. Termometreler; civalı, etil alkollü veya metal termometre olabilir.

Termometredeki hazne civa veya alkol gibi sıvılarla doldurulur. Bu hazne, bir maddeye daldırıldığında veya madde ile temas ettiğinde o maddenin tanecikleri haznenin camına çarpar. Bu durumda önce madde ve cam arasında, daha sonra cam ve haznedeki sıvı arasında enerji aktarımı gerçekleşir.

Enerji aktarımı sonucunda haznedeki sıvının taneciklerinin hareket enerjileri artarsa bu tanecikler daha hızlı hareket eder ve tanecikler arasındaki mesafe artar. Tanecikler hazneye sığmaz ve cam borudaki hacmi doldurmaya başlar ve sıvı seviyesi yükselir. Benzer şekilde haznedeki sıvının taneciklerinin hareket enerjileri azaldığında tanecikler arasındaki mesafe azalır ve cam borudaki sıvı seviyesi düşer.

Termometreden okunan değer, termometrenin temas ettiği maddenin sıcaklığı olarak kaydedilir.

Çeşitleri ve Sınıfları

Termometreler 2 farklı ölçü birimi ile ölçeklendirilmiş olabilir. Biri bizim kullandığımız santigrat (C) cinsinden, öbürü ise fahrenayt (F) cinsinden ölçeklendirilmiş olanlar.

Amerika'da ve İngiltere'de fahrenayt birimi kullanılır.


Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.