EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > BİTKİSEL YAĞLAR  > Kızartmalık Yağlar  > Geri Kazanım

Geri Kazanım Yöntemleri

Bitkisel atık yağlar tehlikeli atık sınıfına giren bir geri kazanım maddesidir. Bitkisel atık yağlarımızdan iki şekilde yeniden faydalanırız. Bunları şöyle verebiliriz:

  • Ürün geri kazanımı (Biyodizel, Sabun, Yemlik Yağ vb.)
  • Enerji geri kazanımı (Bakanlıktan lisanslı tesislerde yakma)

Atık yağlara işe yaramaz, ekonomik değeri olmayan maddeler gibi bakmak son derece yanlış bir tutumdur. Günümüzde atık yağlardan ürün geri kazanımı ile sabun, yemlik, dizel yakıt alternatifi olan biyodizel üretilir ve Bakanlık’tan lisanslı tesislerde yakma ile enerji geri kazanımı sağlanır.

Biyodizel, soya yağı, kanola yağı gibi bitkisel yağlar ile kullanılmış bitkisel ve hayvansal yağların bir katalizör eşliğinde kısa zincirli bir alkol ile (metanol veya etanol) reaksiyonu sonucu elde ettiğimiz ve dizel motorlarda kullanabildiğimiz yenilenebilir bir yakıttır. Özellikle son zamanlarda geri kazanılan bitkisel atık yağlar biyomotorin (biyodizel) üretiminde kullanılırlar. Elde edilen biyodizel yakıt, motorun içine % 5-20 oranında karıştırılarak motorinli araçlarda yakıt olarak kullanılır. Yneilenebilir bir yakıt kaynağı olması biyodizelin petrole olan en büyük avantajıdır. Atık durumdaki bitkisel yağlarımızı yeniden değerlendirerek hem petrol rezervlerimizi korur, hem de ekonomik olarak ülke bütçemize katkıda bulunuruz.

Kullanılmış bitkisel yağların kalorisi çok yüksek olduğundan hayvan yemi hazırlanmasında da kullanılırlar. Bu tür atık yağlar hayvan yemi olarak kullanılmadan önce atık yağın içerisindeki PCB, PAH, furan, dioksin ve dioksin benzeri madde miktarları belirlenmesi gerekir. Hayvan yeminin hem kalorisini artırmak için hem de bağlayıcı olarak görev yapması amacı ile üretim esnasında belirli oranlarda bitkisel yağ atıklarını kullanırız.

Bitkisel atık yağları küçük fırınlarda yakmaya kalktığımızda, atık yağın içerisindeki ağır metal ve klor bileşimleri atık hava ile birlikte atmosfere salınarak havayı kirletir ve sağlığımıza zarar verirler. Bu işlem uygunsuz olduğu için Çevre ve Orman Bakanlığımız tarafından kesinlikle yasaklanmıştır.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.