EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > OTOMOTİV ÜRÜNLERİ  > Motor Yağı ve Vites Yağı  > Geri Kazanım

Geri Kazanım Yöntemleri

Madeni yağlar belirli bir süre kullanıldıktan sonra kimyasal ve fiziksel olarak kirlenirler, orijinal özelliklerini kaybederler. Yağ, içindeki katkı maddelerinin kırılması, normal kullanım esnasında kir, metal sürtünmeleri, su veya kimyasallarla karışarak kirlenir ve rengi koyulaşarak kullanılamaz duruma gelir. Atık yağlar; deterjanlar, fosfat gibi kirleticilerin yanı sıra kullanıldığı yere bağlı olarak değişen miktarlarda çinko, kurşun, baryum, kadmiyum, civa, krom, arsenik ve vanadyum gibi ağır metalleri de içerebilir. Dolayısıyla motorun daha iyi iş yapabilmesi için kullanılmış yağ, yeni yağla değiştirilir.

Atık madeni yağların geri kazanımını rejenerasyon ve rafinasyon yöntemleri ile gerçekleştirebiliriz. Rejenerasyon işlemi ile atık yağlarımızdan her türlü kirleticileri, oksidan ürünlerini, partikülleri gidererek ulusal veya uluslar arası standartlar ile kullanım amacına uygun orijinal yağ elde ederiz.

Rafinasyon işleminde ise distilasyon veya asit-kil rafinasyonu ile atık yağı geri kazanırız. Distilasyon işlemi, çöktürme, ısıtma, vakum, filtrasyon ve santrifüj aşamalarını içerir. Atık yağ, çöktürme tankında büyük partiküller çöktürülerek giderilir. Daha sonra yağ ısıtılarak su, uçucu hidrokarbonlar ve askıda kalan katı maddeler vakumlu filtre ile giderilir. Nötralizasyon ve demulfizasyondan sonra atık yağ 150 0C de ısıtılır. Filtrasyondan geçen partiküller santrifüj edilerek %90 oranında ürün elde edilir. Asit-kil rafinasyonunda ise yağ içindeki kirletici ve bozunma maddelerini gidermek için konsantre sülfürik asit karıştırılır. Bu işlem sonucunda çözünür olmayan kükürt içeren bileşikler oluşur ve reaktör tabanında çöker. Ürün daha sonra kireç veya kostik soda ile nötralize edilir. Rengini ağartmak için kil filtre edilir ve son vakum destilasyonla atık yağın rafinasyonu tamamlanır.

Atık yağların değerlendirilme yöntemi kategorisine göre belirlenir. Bu kategoriler Çevre ve Orman Bakanlığımız tarafından belirlenmiştir.

I. KATEGORİ ATIK YAĞ: Bu kategorideki atık yağlarımızı öncelikle rejenerasyon ve rafinasyon yolu ile geri kazanmamız gerekir. Bu kategorideki yağları enerji geri kazanımı amacıyla da kullanabiliriz.

II. KATEGORİ ATIK YAĞ: Bu kategorideki atık yağlarımız Çevre ve Orman Bakanlığımızdan lisans almış tesislerde enerji geri kazanımı amacıyla yakılmaya uygun atık yağlardır.

I. ve II. kategori atık yağlarımızı Çevre ve Orman Bakanlığımızdan lisans almış,

1- Çimento Fabrikalarında

2- Alçı Fabrikalarında

3- Kireç Fabrikalarında

4- Kil kurutma fırınlarında

5- Demir-Çelik yüksek fırınlarında

6- Enerji Santrallerinde, mevcut yakıta ilave ederek kullanabiliriz.

III. KATEGORİ ATIK YAĞ: Bu kategoride yer alan atık yağlardaki ağır metaller ilgili sınır değerlerin üzerindedir. Rejenerasyon ve rafinasyona uygun değildirler. Yakıt olarak kullandığımız taktirde ise sağlığımıza ve çevremize risk oluştururlar. Bu kategoriye giren atık madeni yağlarımızın lisanslı tehlikeli atık yakma tesislerinde yakılarak zararsız hale getirilmesini sağlamamız gerekir.

 

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.