EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > OTOMOTİV ÜRÜNLERİ  > Antifriz  > Geri Kazanım

Geri Kazanım Yöntemleri

Atık antifrizlere tüm dünya çapında 3 yöntem ile geri kazanım işlemleri uygulanır. Bunları kısaca şöyle verebiliriz:

  1. Yerinde geri kazanım: atık antifrizlerimizin geri kazanımını tesis ya da ünite içerisinde yine tesisin kendi elemanları ile gerçekleştirebiliriz.
  2. Gezici servis sistemiyle geri kazanım: gezici bir taşıt ya da kamyona geri kazanım işlemini sağlayacak donanımı kurup, taşıtın tesisleri gezerek atık antifrizler için geri kazanım servisi sağlaması ile gerçekleştirebiliriz.
  3. Belirli bir alanda geri kazanım: atık antifrizlerimizi geri kazanım üzerine çalışan lisanslı bir firmaya teslim edip onlar tarafından geri kazanımının gerçekleştirilmesini sağlayabiliriz.

Yukarıda bahsettiğimiz tüm bu yöntemlerde de uygulanan işlem aynıdır. Atık antifrizlerimizin geri kazanım metodları iki basamaktan oluşur. Birinci basamak filtreleme, damıtma (distilasyon), ters ozmos ya da iyon değişimi olarak adlandırdığımız işlemler ile antifrizin içerisinden atık kirletici maddelerin alınmasıdır.

İkinci basamak ise elde kalan antifrizin kritik özelliklerinin kullanıma uygun hale gelebilmesi için içerisine katkı maddelerinin eklenmesi işlemidir. Katkı maddeleri genel olarak pH yükseltici, pas ve korozyon önleyici, etilen glikolun bozunmasını azaltıcı kimyasal maddeler içerirler.

Geri kazanımın mümkün ya da uygun olmadığı durumlarda ise atık antifrizler lisanslı tesislerde yakılarak bertaraf edilirler.

Antifriz geri kazanım işleminden kaynaklanan atıklar ise kurşun, krom, kadmiyum, bakır ve çinko gibi metallerle kirlenmiş olabilir. Kullanılan geri kazanım metoduna bağlı olarak bu atıklar filtreler, çamurlar ya da reçineler de içerebilir. Geri kazanım sonucu açığa çıkan bu atıkların da tehlikeli olup olmadığını kontrol etmemiz ve uygun şekilde bertarafını sağlamamız gerekir.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.