EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > OTOMOTİV ÜRÜNLERİ  > Akümülatörler  > Geri Kazanım

Geri Kazanım Yöntemleri

Hurda akülerimizin içerisinde kurşun ve kurşun bileşikleri ile bunların yanında bir de akü asiti dediğimiz sülfürik asit bulunur.

Hurda akülerimizden kurşun, kurşun bileşikleri ve polietilen ya da polipropilen olarak adlandırdığımız plastiklerin geri kazanımı mümkündür. Fakat bu işlemlerin kesinlikle yetkili tesislerde yapılması gerekir. Akülerimizin en önemli bileşenleri olan kurşun ve asit, dikkat edilmediği durumlarda çok büyük tehlikelere sebep olabilir. Bu sebeple geri kazanım tesislerinde bu maddelere karşı özel önlemler alınır.

Hurda akülerimizden en çok elde ettiğimiz geri kazanım ürünü kurşundur. 80000 ton hurda aküden yaklaşık olarak 40000 ton kurşun geri kazanılır. Elde edilen bu kurşunun ekonomik açıdan değerinin yaklaşık olarak 80 milyon dolarlık bir kazanç olduğu düşünürsek, bu işlemin önemini çok daha iyi kavrarız.

Geri kazanım işlemi ergitme fırını dediğimiz yüksek sıcaklık içeren fırınlarda gerçekleşir. Hurda akülerden kurşun içeren parçalar bu fırında yaklaşık 12000 C sıcaklıkta gerçekleştirilen kimyasal işlemler sonucu kurşuna dönüştürülür.Bu işlem sırasında oluşan kurşun cürufu sistemin en önemli atığıdır ve bu atığı çevreyle uyumlu bir şekilde bertaraf etmemiz gerekir.

Plastik içeren hurda akü parçalarından da plastik geri kazanımı gerçekleştirilir.

Geri kazanım tesislerinde hurda akülerin parçalanması sonucu açığa çıkan sülfürik asit ise, lisanslı tesislere gönderilir ve çevreyle uyumlu hale getirilerek bertaraf edilir.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.