EVSEL ATIK REHBERİMİZ > KILAVUZ > İLK ADIM  > Başlangıç...

İlk Adımda Neler Yapabiliriz?

ATIK "BİZE YARAMAYAN" ANLAMINI TAŞIYABİLİR, ANCAK "BAŞKASINA YARAMAZ" ANLAMINI TAŞIMAZ!

ATIK SERVETTİR...

Bizden sonraki nesillere daha temiz bir çevre bırakabilmek adına neler yapabileceğimizi hep birlikte öğrenelim. Öğrendiklerimizi uygulayabilmek için çaba gösterelim.

1. Öncelikle, atık oluşumunu önleyelim. Evimize bir malzeme alırken o malzemeye gerçekten ihtiyaç duyup duymadığımızı kendimize soralım. Aynı malzemeyi kullandıktan sonra atık olarak nitelendirmeden önce başka alanlarda kullanıp kullanamayacağımızı düşünelim. Eğer kullanamayacağımızı düşünüyorsak o malzemenin geri kazanılır özellikte olup olmadığına bakalım. Eğer geri kazanılabilecek bir madde ise ayrı biriktirelim ve geri dönüşüm kumbaralarına bırakalım. Atık oluşumunu önlemek mümkün değildir ancak var olan atıklarımızı yeniden değerlendirebilirsek atık miktarlarımızı azaltmak yolunda ilk adımı atmış oluruz.

Kaynağında Azaltalım

2. Atık miktarımızı oldukça etkileyen ve en önemli etkenlerden biri olan “gereksiz alışverişlerimiz” ikinci sıradadır.

Alışverişlerimizi daha dikkatli ve bilinçli olarak yapalım. Alacağımız her üründe oluşabilecek atık miktarını göz önüne alarak

  • “Acaba bu ürün bana gerçekten gerekiyor mu yoksa evimde bulunsun diye mi alıyorum?”
  • “Evimde bu üründen zaten mevcut o bitmeden tekrar almam gerekir mi?”,
  • “Fiyatı uygunmuş, satın alırsam ilerde kullanır mıyım acaba?”

gibi soruları kendimize sorarak vermemiz gereken “Hayır, ihtiyacım kadarını ve ihtiyacım olanı almalıyım!” cevabı ile ikinci adımı da atmış oluruz.

Alışveriş Rehberimiz

3. Geri dönüşümü mümkün olmayan tehlikeli olarak nitelendirebileceğimiz, çevremize ve bizlere zarar veren malzemeleri kullanmak ya da satın almak yerine, tehlike yaratmayacak, zararsız ürünleri tercih edelim. Adını, özelliklerini bilmediğimiz çeşitli kimyasalları kullanmak yerine neden tamamen zararsız, hatta kullandıktan sonra çiçek saksılarımıza besin olsun diye dökebileceğimiz ürünleri kullanmayalım ki…

Alternatifleri Değerlendirelim

4. Atıklarımıza “çöp” diye hitap etmekten vazgeçelim. Çöp, değersiz nesnelere verilen bir addır. Oysaki atıklarımız yeniden değerlendirilerek bizlere enerji, para ve kazanç sağlayabilecek malzemelerdir. Yemek yaparken ortaya çıkarttığımız sebze-meyve kabuklarını bile enerji elde edilmesinde ya da gübre üretiminde kullanabiliriz. Unutmayalım, bizim işimize yaramayan, çöp olarak sınıflandırdığımız herhangi bir ürün mutlaka bir yerlerde birilerinin işine yarıyordur.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.