EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > BÖCEK İLAÇLARI  > Dış Mekan Böcek İlaçları  > Faydalı Bilgiler  > Tehlikeler

Tehlike Özellikleri

Genelde olarak herbisitlerin çoğu, memelilerde daha az zararlıdır, toprakta ise biyolojik olarak ayrışabilirler.

Fungisitler, fenol ve krezol bileşikleri, arsenik tuzları ve bakırlı bileşikleri hariç genellikle çok zehirli değildirler.

Havuz kimyasalları yanıcı, korozif, reaktif ve dezenfektan temizleyiciler gibi oldukça kostik olabilirler. Yüzme havuzu kimyasalları nefes alırken sorun yaratabilir, cilt ve gözle teması halinde yakar. Farklı klorlu bileşiklerin birbirine karıştırılması halinde reaksiyon ya da patlama meydana gelebilir.

Ahşap koruyucu ürünlerde bulunan ve kanserojen etkisi olan kreosot ile inorganik arsenik bileşikleri genetik yapıya zarar verirler.

Gübrelerin tehlikeli bileşeni amonyum nitrat, amonyum fosfat, amonyum sülfat, kireç, pestisit ve potasyum klorürdür. Yutulması halinde zararlıdır. Gübreleri gerekenden fazla kullandığımızda yüzeysel sular ile yer altı suylarının kirlenmesine neden oluruz. İçme suyunda nitratın fazla olması 1 yaşın altındaki çocuklarımızda, yaşlılarımızda ve bazı hayvanlarda methemoglobinemi hastalığına sebep olur. Fosfatın artması ise sularda alglerin artmasına ve balık ölümlerine neden olur.

Pestisitlerin insanlar üzerindeki etkileri genel olarak akut ya da kronik olmak üzere 2 gruba ayrılır. Akut etkileri kaza sonucu ya da bilinçli gerçekleşen zehirlenmelerdir. Bunun sonucu zehirlenme sürecine ve etken maddeye bağlı olarak değişir, çoğu zaman da ölüme kadar varabilir. Kronik etkileri ise şöyle sıralayabiliriz:

  • Kanser riski
  • Aplastik anemi
  • Doğum defektleri
  • Üreme sistemi ve fertilite üzerine olumsuz etkiler
  • Nörolojik hasar
  • Endokrin bozukluklar

Pestisitleri yoğun kullanmamız sonucu, şüphesiz pek çok canlı türlerinde azalma olacaktır. Buna bağlı olarak ekolojik dengenin gereği, bu canlılara ya da bitkilere gereksinim duyan hayvan türlerinin varlığında da azalmalar ve besin rejimlerinde önemli etkilenmeler ortaya çıkacaktır. Pestisitlerin dolaylı veya doğrudan etkileri ile türlerden birinin ortadan kaldırılması, rakip türün fazlalaşmasına da etki edebilir.

Bazı pestisitler ve bunların formülasyonunda kullanılan aromatik eriticiler su organizmalarına akut veya kronik zehir etkisi yapabilirler. Pestisit kalıntısı içeren su ürünleri, bu ürünleri tüketenler için tehlike kaynağı olabilir.

Pestisitlerin diğer bir tehlikesi ise içerdikleri tehlikeli kimyasallardan dolayı patlamalara sebep olmaları ve yangın riski oluşturmalarıdır.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.