EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > ELEKTRONİK CİHAZLAR  > Büyük Ev Eşyaları  > Faydalı Bilgiler  > Tehlikeler

Tehlike Özellikleri

E-atıklar plastik, metal ve camdan oluşuyorlar. İçerdikleri altın, gümüş, bakır, demir, çinko, kalay, nikel gibi değerli hammaddeler yanında elektronik atıklar kurşun, cıva, kadmiyum, fosfor, baryum, krom, berilyum, plastikler ve ozon tüketiciler gibi tehlikeli kimyasallar da barındırıyorlar.

Televizyonlar

LCD ve plazma televizyonlar hayatımıza girmeden önce hepimizin evinde kullandığı tüplü (CRT) televizyonlar büyük miktarlarda kurşun ihtiva ederler. Bir televizyonun yaklaşık %20 si kurşundan oluşur, ki bu da televizyon başına yaklaşık olarak 3 ya da 4 kilo kurşuna denk düşer.

Televizyon tüpü olarak adlandırılan sadece camlı kısım 4 ana bölümden oluşur. Bunlardan ön cam, fosfor tabakasıyla kaplanmış olup bizim görüntüyü görmemizi sağlayan kısımdır.  Bir diğer kısım ön cam ve arka camın birbirine yapışmasını sağlayan ve “frit” olarak adlandırılan yapıştırma camıdır. Kalınlığı yaklaşık 2 cm olmasına rağmen tüpün en arka kısmındaki boyun bölümüyle beraber en yüksek oranda kurşunu ihtiva eden kısımlardır. “Funnel” yani huni olarak adlandırılan ve kurşun içeren arka cam ise tüpün en büyük bölümüdür. Bu bölümün kurşun içermesinin amacı, elektron tabancasından çıkan kısa süreli yüksek radyasyonu içeride tutmaktır.

Buzdolapları, Derin Dondurucular ve Klimalar

Buzdolapları, klimalar ve derin dondurucular soğutucu kimyasal olarak kloroflorokarbon gazlarını içerirler. Kloroflorokarbonlar havaya karıştıkları anda doğruca dünyamızın üst atmosfer tabakasına doğru ilerler ve dünyamızı zararlı ultraviyole ışınlarından koruyan ozon tabakası içerisinde kimyasal bozunmalara neden olurlar. Ozon (O3) üç oksijen atomundan oluşmuş, atmosferde diğer temel gazlara göre çok az miktarda bulunan ancak iklim ve canlıların yaşamı üzerindeki etkisi büyük bir gazdır. Bu zararlı gazlar ve klor ultraviyole radyasyonun da katkısıyla ozon molekülü (O3) kolayca parçalayarak, oksijen mole­külü (O2) ve oksijen atomuna (O) dönüştürürler. Bunun sonucunda ozon tabakası, parçalanmalardan kaynaklanan yoğunluğundaki bu azalma nedeniyle güneşin tehlikeli ışınlarına karşı süzgeç görevini yerine getiremez.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.