EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > BÖCEK İLAÇLARI  > İç Mekan Böcek İlaçları  > Faydalı Bilgiler  > Kullanım Alanları

Kullanım Alanları

İç mekân böcek ilaçları kapalı ortamlarda sıklıkla karşılaştığımız ve çeşitli sebeplerle bize zarar veren haşerelerde kullanırız. İç mekân böcek ilaçları;

  • Çeşitli haşereler ile mücadelede (hamamböceği, örümcek vb.)
  • Pire ve bitlerin yok edilmesinde
  • Sineklerin öldürülmesi ya da üremelerinin önlenmesinde
  • Fareler ile mücadelede
  • Güveleri yok etmek ya da oluşmalarını engellemek amacıyla

kullanılır.

Haşere mücadelelerinde ürün formülasyonları ve uygulama yöntemleri, etki etmesi istenen canlı çeşidine göre değişir.

Bit ya da pireler ile mücadelede kullanılan ilaçların formülasyonu kullanıldığı canlıya göre değişiklik gösterir. Bu ilaçlardan insan için kullanılanlar ile hayvanlar için kullanılanlar birbirinden farklıdır. Bu tarz ilaçları eczane ya da veteriner kliniklerinden temin edebiliriz. Bu zararlılar bulundukları yerlere yumurta bıraktıklarından ortamı da ilaçlamamız gerekir. Fakat bu ilaçlamanın Sağlık Bakanlığı'nın onayı ile çalışan firmalar tarafından yapılması gerekir.

Kemirgen yemlerini; farelerden, sıçanlardan kurtulmak için kullanırız. Bu ürünler genellikle pudra, küçük pelet şeklinde olup kokusuzdurlar. Son derece zehirlidirler. Fare/sıçan ilacı yedikten sonra hastalanır ve ölür. Bu tür haşere ilaçlarına rodentisit denir. Bu yemlerde bulunan etken kimyasal, warfarin maddesidir.

Kürk, yünlü kumaş, halı, perde vb. gibi eşyayı güvelerden korumaya yarayan maddelerde "güve ilâcı" ya da daha genel adıyla naftalin deriz. Kapalı olarak saklanan eşyaları çeşitli böceklerden korumak için güve tabletleri kullanılır. Güve tabletlerindeki kovucu madde incecik bir tabaka, ince bir disk ya da sabun kalıbı şeklinde olabilir. Güve tabletlerindeki etken maddeler naftalin ya da paradiklorobenzen olarak bilinen kimyasallardır. D.D.T. (diklorodifeniltrikloretan), H.C.H. (heksaklorosikloheksan), klordan, lindan vb. gibi diğer bir kısım maddeler ise güveleri öldürür.

Evimizde (günlük yaşam alanımızda) nerede vardır?

Günlük yaşam alanımızda bu tarz ilaçları eczanlerde, büyük marketlerde ya da haşereler ile mücadele malzemeleri satan dükkânlarda bulabiliriz. Günümüzde bu tarz zararlılar ile mücadelede en etkili çözüm, bu konu üzerine uzmanlaşmış kurum ya da kişilerden belirli bir ücret karşılığında alınan ilaçlama hizmetidir. Marketlerde satılan böcek ilaçlarının çoğu bu konuda yetersiz kalır.

Okullar, hastaneler/klinikler, toplu taşıma araçları, iş yerleri, gıda maddesi üretim/tüketim/depo alanları, apartmanlar/evler ve bunlar gibi daha pek çok ortamda, yetkili kişiler tarafından belirli aralıklarla ilaçlama işlemi yapılır. Buradaki amaç ortam hijyeninin sağlanması ve sağlığımızın korunmasıdır.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.