EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > OTOMOTİV ÜRÜNLERİ  > Benzin  > Faydalı Bilgiler  > Sağlığa ve Çevreye Etkiler

Atık Yönetimine Girmediği Durumda Sağlığa ve Çevreye Etkileri

Benzini güvenli kullanmamız son derece önemlidir. Bu yüzden döküntülerden korunmak için uygun muamele etmemiz gerekir. Benzin ve içeriğindeki birçok madde yer altı sularına çok çabuk karışabilir ve petrol türevi ürünler olduğundan içme suyumuzu ve doğal kaynaklarımızı kirletebilir. Kaza ve döküntüleri önlemek için çok dikkat etmemiz gerekir.

Benzin içerisinde bulunan alifatik olmayan hidrokarbonların çoğu (özellikle benzen gibi aromatik olanlar) kanserojen madde olarak bilinirler. Herhangi bir büyük ölçekli ya da sürekli benzin sızıntıları içme suyu kaynaklarına ulaşarak sağlığımız ve çevremiz için tehlike oluşturabilir. Bu tarz sızıntılar genelde araçlarımızdan değil de, depolama tanklarından ya da benzin taşıyan tankerlerin kaza geçirmesinden kaynaklanır.

Benzin aynı zamanda kirletici gazların kaynaklarından biridir. Kurşun ya da kükürt bileşikleri içermeyen benzin bile egzoz gazı aracılığıyla karbondioksit, karbon monoksit ve nitrojen oksit emisyonları salınımına sebep olur.

Ayrıca tanklardan atmosfere yükselen benzin buharları, güneş ışınları ile reaksiyona girerek fotokimyasal duman denilen farklı bir çeşit hava kirliliğine, neden olur. Bu durum yaşlılar ve çocuklar ile amfizem, bronşit, astım gibi kalp ve akciğer rahatsızlıkları olan insanlar için çok zararlıdır. Nefes almayı zorlaştırır, nefes darlığına sebep olur, öksürük ve hırıltıyı alevlendirir. Göz ve burunda tahrişe neden olur, ayrıca burun ve boğaz mukozasını kurutarak bağışıklık sisteminin çökmesine sebep olur.

Kurşun içeren benzin kullanan araçlardan atılan kurşun en fazla 0-6 yaş ile ana rahmindeki çocuklarımızı etkiler. Kurşun motor sinir sistemi bozuklukları ve yüksek kan basıncına sebep olur. Kanda, kemiklerde, kıllarda, beyinde, sinir sisteminde, kaslarda, karaciğerde ve böbreklerde biriken kurşun, vücudumuza bir kez girdikten sonra 20 yıl kalabilir.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.