EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > BOŞ KONTEYNERLER  > Mutfak Tüpleri  > Faydalı Bilgiler  > Güvenli Kullanım

Güvenli Kullanımı ve Korunma Yöntemleri

  • LPG tüpü alırken özellikle TS 55 işaretine dikkat edelim. 1981 yılından sonra imal edilen tüm tüplerde TSE markası bulunmak zorundadır.
  • LPG tüplerimizi koyduğumuz mekan çok önemlidir. Tüpleri doğrudan güneş ışığına maruz bırakmamamız gerekir. Tüplerimizi radyatör ve soba gibi ısı üreten cihazların yanına koymayalım. LPG kullanan cihazların yanına kolayca tutuşabilecek maddeler koymayalım. Tüplerimizi dik olarak tutalım ve hiç bir şekilde kullanım sırasında yana yatırmayalım. Tüplerimizi ocak veya şofben gibi cihazlardan daha alçak bir seviyede tutmamız gerekir.
  • Tüpleri kapalı ortamda saklayacak isek tabanda havalandırmayı sağlayacak delikler açalım. Bodrum gibi hava akımının sağlanamadığı yerlere tüp koymayalım.
  • Odalarda veya kapalı alanlarda LPG kullanıyorsak (LPG sobası, ocak gibi) ortamda sürekli temiz hava akımı sağlamamız gerekir.
  • LPG tüpü ile cihaz arasında kullanılan hortum bağlantılarını kelepçe ile yapalım. Hortumun eksiz ve yamasız olması ve 125 cm uzunluğunu geçmemesi gerekir. Bağlantı hortumunu düzenli aralıklarla kontrol edelim. Yıpranmış, çatlamış, yumuşamış veya sertleşmiş hortumları derhal yenisi ile değiştirelim. Bağlantı hortumunun üzerinde imal edildiği tarih yazılıdır. Bu tarihi kontrol edelim ve hortum 3 yılını doldurmuş ise yenisi ile değiştirelim.
  • Tüp basıncını kullanım basıncına düşüren regülatörler (dedantör) kullanım emniyeti açısından önemli cihazlardır. Bağlantı hortumunda veya LPG kullanan cihazda oluşabilecek yüksek debili kaçakların önüne geçebilmek için gerektiğinde gaz akışını durduran tipte dedantörler kullanalım.
  • Tüp değişikliği ve kullanımı sırasında kaçak kontrolünü sabunlu su ile yapalım. Asla kibrit veya çakmak gibi açık alevli nesneler kullanmayalım.
  • Şofbenlerimizin mutlaka bacayabağlanması gerekir . Kullandığımız ortamı iyi havalandıralım ve 6 m3 den daha küçük hacme sahip yerlerde kullanmayalım.
  • LPG sobası ile ısıtılan ortamların belirli aralıklarla havalandırılması gereklidir. LPG sobalarını uyku esnasında açık bırakmayalım ve 30 m3 den küçük mekanlarda kullanmayalım.
  • Piknik tüpleri üzerine geniş tabanlı kaplar koymayalım. Sızdırmazlığı sağlayan ve tüpün üzerine takılan armatürün dibinde bulunan contayı belirli aralıklarla kontrol edelim ve gerekiyorsa değiştirelim.
  • Boşalan LPG tüplerimizi kesinlikle otogaz istasyonlarında doldurmaktan kaçınalım. Tüpgaz dolum tesislerinde kontrol altında ve garantili olarak doldurulan mutfak tüplerimiz güvenilir bir şekilde ve denetim altında üretilirler. 12 kilogramlık mutfak tüplerine dolum tesislerinde 1 kilogram oranında da havagazı doldurulup ince ayaryapılır. Ama 12 kilogramlık bir tüpe otogaz istasyonlarında 13 kilogram gaz dolduruluyor. İnce ayar yapılarak patlaması önlenen tüpün böylece güvenliği ortadan kaldırılmış oluyor. Otogaz ile tüp gazın alev alma hızı ve özelliklerinin de ayarlanması gereklidir.

Unutmayalım ki mutfak tüpünün bir binada patlamasıyla birçok kişi yaralanabilir ve hatta ölebilir!!!

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.