EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > YAPI/İNŞAAT MALZEMELERİ  > Çözücüler  > Geri Kazanım

Geri Kazanım Yöntemleri

Çözücü atıklarımız da hepimizin bildiği gibi tehlikeli atık sınıfına girerler. Bu atıklarımızı yetkili tesislerde olmak kaydıyla ya yakarak imha etmemiz ya da distilasyon ve diğer kimyasal işlemler sonucunda geri kazanmamız gerekir.

Peki nedir distilasyon? Distilasyon, bir karışımı meydana getiren bileşenlerin uçuculuklarının (buhar basınçlarının) farklı olmasından yararlanılan bir ayırma işlemidir. Geri kazanım esnasında yapılan işlem, malzemenin ısı yardımıyla buhar fazına geçişini sağlamak, elde edilen buhar fazın soğutucu maddelerle muamelesi sonucu tekrardan sıvı fazda toplanmasıdır. Distilasyonun en basit örneği ocağımızın üzerinde kaynayan çaydanlığımızdır. Alttan verdiğimiz ısı sayesinde çaydanlığımızın alt kısmında bulunan su kaynar ve buhar haline gelerek çaydanlığımızın üst kısmının alt yüzeyine yapışır. Daha sonra biz çaydanlığımızın üst kısmını kaldırdığımızda, dış ortamın soğutucu havasıyla karşılaşan bu buharlar tekrar sıvı hale dönüşür ve biz burada küçük su damlacıkları görürüz.

Çözücülerin kaynağının petrol olduğunu düşünecek olursak, tehlikeli çözücü atıklarımızı geri kazanım yoluyla ülke ekonomimize kazandırmamızın ne denli önemli olduğunu daha iyi kavrayabiliriz.Bu tür çözücü atıklarımızı yakarak bertaraf etmek en son düşüneceğimiz yol olmalıdır, çünkü bu şekilde ekonomik değeri yüksek çözücüleri tekrar değerlendiremememizin yanı sıra yakma işlemi sırasında birçok zararlı kimyasal oluşması da söz konusudur.

Genel olarak çözücülerimizin geri kazanımında kirli çözücüler temizlenerek iyileştirilip ürün haline getirilirler. İyi bir proses sonucu geri kazanılmış çözücülerin orijinal kimyasallardan hiçbir farkı bulunmaz.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.