EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > ELEKTRONİK CİHAZLAR  > Tıbbi Cihazlar  > Faydalı Bilgiler  > Tehlikeler

Tehlike Özellikleri

Tıbbi cihazlar içerisinde pek çok farklı kimyasalı bulundurabilir. Üstelik bazıları farklı insanların kan veya diğer vücut sıvılarının örnekleri ile temasa geçtiğinden enfeksiyon riski de taşıyabilir.Bu nedenle tıbbi cihaz atıkları özel işlem gerektiren atıklardır.

Tıbbi cihazların üzerinde bulunan ekranlar, kablolar, devreler ve plastik kaplamalar da içerdikleri kurşun, PCB vb. kimyasallar nedeniyle birer tehlike unsurudur.

Kurşunun sağlık üzerine olumsuz etkilerini her yerde okuyoruz. Çocuklarımızda beyin hasarı ve üreme bozukluklarına sebebiyet verdiğinden birçok üründe kullanımı yasaklanmıştır. Bir bilgisayar ekranında, ağırlığının %6 sı kadar kurşun bulunmaktadır.CRT tüpleri, eski lehimler ve entegre devreler de kurşun içerirler.

Pek çok basılı devrelerde kullanılan plastikler içerisinde, PVC en tehlikeli plastiktir. Belirli sıcaklıkta yandığında dioksin oluşturur.

Kapasitörler, elektrik kabloları vb. gibi elektronik aksamlar Poliklorlu Bifenil dediğimiz PCB maddesini içerirler. PCB’lerin kalıcı organik kirletici olarak sınıflandırılmalarına neden olan 4 temel özelliği mevcuttur. Bunlar;

1. Yüksek oranda toksiktir, yani çevre ve insan sağlığı için zararlı ve tehlikelidir.

2. Kalıcıdır, yani doğada ve bulundukları yerlerde daha az zararlı formalarına dönüşmeleri için oldukça uzun süre geçmesi gerekmektedir.

3. Kullanıldıkları bölgelerde kolayca buharlaşabilme ve atmosferde uzun mesafeler boyunca taşınabilme özelliğine sahiptir. Ayrıca atmosfer aracılığıyla sulara karışmakta, tatlı ve tuzlu suların hareketi ile (yer altı suları da dahil) taşınmaktadırlar. Sonuç olarak, dünya üzerinde hiç kullanılmadıkları, yerleşim bulunmayan ve insanlara çok uzak bölgeler dahil oldukça yaygın bir dağılım göstermektedir.

4. PCB’ler organizmalarda özellikle yağ içeren dokularında birikim yapma ve karasal ve sudaki besin zincirleri boyunca aktarılma eğilimine sahiptir.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.