EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > ELEKTRONİK CİHAZLAR  > Spor Aletleri  > Geri Kazanım

Geri Kazanım Yöntemleri

Atık olarak değerlendirdiğimiz elektronik eşyalarımız geriye dönüşümü mümkün metal, cam ve plastik malzemeler içerirler. Yongalar, kablolar, cam, alüminyum, çelik, demir, bakır ve diğer değerli metaller, plastikler veya bunların kompozit bileşenlerinden oluşan parçalar barındırırlar. Bu malzemeleri ya doğrudan yeniden kullanırız ya da işleyip değerlendiririz. Spor aletlerimiz de yoğunlukla geri dönüştürülebilir metal ve plastikleri içerirler.

E-atıklar malzeme kazanma tesislerinde önce tekrar kullanım veya satılabilir parçalar için test edilir ve sınıflandırılırlar. Malzeme eğer hala çalışıyorsa tekrar kullanım/bağışlanma için bir kenara ayrılır. Eğer çalışmıyorsa manuel veya mekanik olarak parçaların en pahalısından en ucuzuna doğru demonte edilerek (parçalanarak) ayrılır.

Parçalama işlemine geçmeden önce, atıklar eğer varsa zararlı maddelerden arındırılırlar. Daha sonra yapılarında bulunan, çevreye en çok zarar veren, diğer zararlı parçalar ayrı ayrı sökülerek ayrıştırılır. (ampuller, her çeşit piller gibi).

Çalışabilecek parçalar ve tehlikeli atıklar ayrıldıktan sonra malzeme kazanım prosesi başlar. Metal sandıklarda ayrı ayrı toplanan elektronik eşya parçaları ayrı ayrı kırıcıların içine atılarak ufalanır. Hatta bazıları öğütülür ve ilerleyen konveyör (taşıyıcı) bandında irili ufaklı eleklerle elenerek hammadde şeklinde sektöre uygun fabrikalara gönderilirler.

Geri kazanım işlemleri sonucunda çıkan ve değersiz olarak kalan son malzemeler atık sahalarında nihai yok etme için gömmeye tabi tutulurlar. Yanabilir malzemeler ve tehlikeli maddeler toprağa gömülemez, özel hazırlanmış sızdırmaz atık sahalarına doldurulurlar. Bu konuda sıkı kurallar vardır.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.