EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > ELEKTRONİK CİHAZLAR  > Elektronik Oyuncaklar  > Faydalı Bilgiler  > Tehlikeler

Tehlike Özellikleri

Elektronik oyuncaklarda kullanılan pil, akümülatör, devre ve kartlar gibi parçalar içerdikleri farklı kimyasallar nedeniyle çeşitli tehlike özelliklerini barındırırlar. Oyuncaklarda kullanılan piller civa, kurşun gibi ağır metalleri içerebilirler. Akülü arabalar gibi oyuncaklardaki aküler ise yine buna benzer kimyasallardan oluşmaktadır. Pek çok oyuncaktaki elektronik devreler ise pek çok zararlı maddeyi içerebilir. Ancak oyuncaklarda bu tür tehlikeli maddelerin kullanımı oldukça kısıtlanmış ve yasalar tarafından korumaya alınmıştır.

Kurşun (Pb): Kurşunun sağlık üzerine olumsuz etkilerini her yerde okuyoruz. Çocuklarımızda beyin hasarı ve üreme bozukluklarına sebebiyet verdiğinden birçok üründe kullanımı yasaklanmıştır. Bir bilgisayar ekranında, ağırlığının %6 sı kadar kurşun bulunmaktadır.CRT tüpleri, eski lehimler ve entegre devreler kurşun içerirler.

Kadmiyum (Cd): Eskiden oyuncaklarda kullanılan kurşunun yerine yetkililer kadmiyum kullanılabileceğini belirtmişlerdir. Havaya karışan kadmiyum parçacıkları yere ya da sulara düşmeden önce çok uzun mesafeler kat edebilir. Vücudumuzda çok uzun süre kalabilir ve düşük düzeyde maruz kalsak bile yıllar içinde birikebilir. Kadmiyumu havadan soluyarak, bulaşmış yiyecekleri yiyerek, sigara dumanından, kadmiyumla kirlenmiş suları içerek vücudumuza alabiliriz. Yüksek düzeyde kadmiyumu solunmak akciğer hasarına bağlı olarak ölüme neden olabilir. Çok yüksek düzeyde kadmiyumu yiyeceklerle almak kusmaya ve ishale neden olur. Hava, su ya da besinler yoluyla düşük düzeyde kadmiyuma uzun süre maruziyet sonucunda kadmiyum böbreklerde birikir ve böbrek hastalıklarına neden olabilir. Akciğerde hasar ve kemiklerin kırılganlığının artması diğer etkileridir.

Cıva (Hg): Düşük dozlarda bile zehirli olup, beyin ve böbreklere zarar verir. Anne sütüyle bebeğe geçebilir. Sinir sistemi cıvanın tüm formlarına karşı çok duyarlıdır. Yüksek miktarlarda maruziyet beyinde, böbreklerde ve fetus gelişiminde kalıcı zararlara neden olabilir. Beyin fonksiyonlarına yapacağı etkiyle irritabilite, ürkeklik, titreme, görme ve duyma kusurları ve bellekte zayıflama ortaya çıkabilir. Kısa süreli ve yüksek düzeyde maruziyet durumunda akciğer hasarı, bulantı, kusma, ishal, tansiyon yüksekliği, deri döküntüleri ve gözde irritasyon meydana gelebilir. Yeni doğan ve fetusta, cıva, beyin gelişiminde gerilik, zeka geriliği, körlük ve konuşamamaya neden olabilir. Çocukta sinir ve sindirim sistemleriyle böbrekler etkilenir. Bir çay kaşığının 70’de biri bile 80000 m2’lik bir göldeki suyu kirletip yaşayan balıkları zehirleyebilir.

Berilyum (Be): Elektronik cihazların ana kart ve bağlantılarında bulunur. Son zamanlarda bu madde kanserojen olarak sınıflandırılmaktadır.

Plastikler: Pek çok basılı devrelerde kullanılan plastikler içerisinde, PVC en tehlikeli plastiktir. Belirli sıcaklıkta yandığında dioksin oluşturur. Bir bilgisayarda ortalama 7 kg civarında poli vinil klorür (PVC) de içeren plastik bulunmaktadır.

Berilyum (Be): Elektronik cihazların ana kart ve bağlantılarında bulunur. Son zamanlarda bu madde kanserojen olarak sınıflandırılmaktadır.

Plastikler: Pek çok basılı devrelerde kullanılan plastikler içerisinde, PVC en tehlikeli plastiktir. Belirli sıcaklıkta yandığında dioksin oluşturur. Bir bilgisayarda ortalama 7 kg civarında poli vinil klorür (PVC) de içeren plastik bulunmaktadır.

Ftalat: PVC’li oyuncaklarda yumuşatıcı olarak kullanılıyor. Aslında sert bir madde olan PVC ye ftalat katıldığında malzeme yumuşuyor. Ftalat zamanla çocukların oyuncağı kullanmaları esnasındaki sürtünmeler, üzerine basmalar ve ısırmalarla kimyasal olarak PVC’den ayrılıyor. Çocuklarımız ftalat kullanılan oyuncakları ısırırken biraz da ftalat yutuyorlar. Fareler üzerinde yapılan deneylerde karaciğer, böbrek, üreme organları ve lenf sistemi üzerinde kronik zehirli etkisi olduğu tespit edilmiştir.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.