EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > ELEKTRONİK CİHAZLAR  > Tüketici Ekipmanları  > Faydalı Bilgiler  > Tehlikeler

Tehlike Özellikleri

Tüketici ekipmanlarının içeriğinde bulunan ve tehlikeli maddeler barındıran parçalardan biri elektronik devrelerdir. Elektronik devreler kapasitörler, rezistörler ve bakır telleri içerirler. Kapasitörler, diğer bileşenler için elektrik depolarlar ve gerektiğinde deşarj ederler. Elektrolitik kapasitörler, bilinen sıvı elektrolit kullanırken, katı kapasitörler katı organik polimer içerirler.

Kapasitörler, elektrik kabloları vb. gibi elektronik aksamlar Poliklorlu Bifenil dediğimiz PCB maddesini içerirler. PCB’lerin kalıcı organik kirletici olarak sınıflandırılmalarına neden olan 4 temel özelliği mevcuttur. Bunlar;

1. Yüksek oranda toksiktir, yani çevre ve insan sağlığı için zararlı ve tehlikelidir.

2. Kalıcıdır, yani doğada ve bulundukları yerlerde daha az zararlı formalarına dönüşmeleri için oldukça uzun süre geçmesi gerekmektedir.

3. Kullanıldıkları bölgelerde kolayca buharlaşabilme ve atmosferde uzun mesafeler boyunca taşınabilme özelliğine sahiptir. Ayrıca atmosfer aracılığıyla sulara karışmakta, tatlı ve tuzlu suların hareketi ile (yer altı suları da dahil) taşınmaktadırlar. Sonuç olarak, dünya üzerinde hiç kullanılmadıkları, yerleşim bulunmayan ve insanlara çok uzak bölgeler dahil oldukça yaygın bir dağılım göstermektedir.

4. PCB’ler organizmalarda özellikle yağ içeren dokularında birikim yapma ve karasal ve sudaki besin zincirleri boyunca aktarılma eğilimine sahiptir.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.