EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > ELEKTRONİK CİHAZLAR  > Tüketici Ekipmanları  > Faydalı Bilgiler  > Sağlığa ve Çevreye Etkiler

Atık Yönetimine Girmediği Durumda Sağlığa ve Çevreye Etkileri

Tüketici ürünleri içerisindeki elektronik devre ve kablolarda bulunabilen PCB’ler insan ve çevre sağlığı üzerinde bazı olumsuz etkilere neden olmaktadırlar.İş yerlerinde PCB’ye maruz kalan işçiler ve genel olarak halkın bu maddelere maruz kalmaları ve bunların sağlık üzerindeki etkileri pek çok bilim adamı tarafından yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur. Eğer yüksek miktarda maruz kalma söz konusu ise özellikle cilt üzerinde kızarıklıklar, lekeler ve akneler meydana gelmektedir. İşçiler üzerinde yapılan çalışmalar PCB’nin akciğerler, burun ve diğer solunum organlarında tahrişe ;  mide ve bağırsak rahatsızlıklarına, kan ve karaciğerde değişiklikler ve depresyona neden olduğunu ortaya koymuştur. Özellikle PCB’li trafoların bakım, onarım işlerinin yapıldığı çalışma ortamlarında, binaların elektrik tesisatlarında ve elektrik üretim sistemlerinde ve atık depolama alanlarında çalışan işçilerin ve bunlara yakın alanlarda yaşayan halkın bu maddeye daha yüksek oranda maruz kaldıkları belirlenmiştir.

PCB’ler bozunmaya karşı oldukça dirençli oldukları için çevrede uzun süre kalma eğilimi gösterirler. Suda çözünmezken, yağda çözünürlükleri çok yüksek olduğu için canlı organizmaların yağ dokularında birikirler. Çevre üzerindeki olumsuz etkileri kuş ve deniz memelileri üzerinde yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur. Özellikle kuş ve deniz memelilerinin üreme sistemi üzerinde olumsuz etkileri olduğu saptanmıştır.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.