EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > ELEKTRONİK CİHAZLAR  > Bilişim Ekipmanları  > Faydalı Bilgiler  > Genel Bilgi

Tanımı ve İçeriği

Çalışabilmek, tasarlandığı amaca uygun bir şekilde kesintisiz hizmet verebilmek için elektrik enerjisine ihtiyaç duyan alet ve ekipmanlarımıza elektrikli /elektronik cihazlar diyoruz. Bu cihazlar çeşitli malzemelerden (metal, cam, plastik, kimyasallar vs) yapılı olup, kullanacağımız amaca yönelik olarak tasarlanmış devrelerden oluşurlar.

Elektronik atık (e-atık) ise elektrikli ya da elektronik cihaz/aletlerin bizler tarafından kullanım süresini/hayatını tamamlamasıyla ortaya çıkartılan atıktır.

"Bilişim" sözcüğü "bilgi" ve "iletişim" sözcüklerinin birleşimini ifade eder. Bu mantıkla düşündüğümüzde e-atıklar ya da elektronik cihazlar grubunda bulunan bilişim ekipmanları bilgi teknolojisine ait ürünler ile iletişim araçlarını içerdiğini anlayabiliriz. Yani diz üstü ve masa üstü bilgisayarlarımız, cep ve telsiz telefonlarımız, faks makinelerimiz, yazıcı cihazlarımız, elektrikli ve elektronik daktilolar, cep ve masa hesap makineleri, elektronik bilgi toplama, muhafaza etme, işleme, sunma veya iletme için kullandığımız diğer ürün ve ekipmanlarımız gibi yüksek teknoloji ürünü olan ve günlük hayatımızda çok yoğun bir şekilde ihtiyaç duyduğumuz cihazlarımız bu gruba dahildirler.

Bilişim ekipmanları başlıca plastik, çeşitli metaller, cam ve bazı durumlarda da ağır metal iyonlarını içerirler.

Çeşitleri ve Sınıfları

Bilişim ekipmanlarımızı genel olarak iki ana gruba ayırabiliriz.

Birincisi diz üstü ve masa üstü bilgisayarlarımızı içeren bilgi teknolojisi ürünleri grubudur.

İkincisi ise her tür telefonlarımızı, faks makinelerimizi ve yazıcılarımızı içeren iletişim ekipmanları grubudur.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.