EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > BATARYALAR-PİLLER  > Şarjlı Aküler  > Faydalı Bilgiler  > Sağlığa ve Çevreye Etkiler

Atık Yönetimine Girmediği Durumda Sağlığa ve Çevreye Etkileri

Akü ve pilleri gelişi güzel çöpe attığımızda çöp depolama sahalarında zamanla bozularak içeriğinde bulunan tehlikeli ve zararlı maddeler serbest hale geçer; bizlerin ve çevremizin sağlığını tehdit eder, hava, su ve toprak kaynaklarımızı kirletir.

Şarj edilebilen mini akülerimizin içerisinde nikel, kadmiyum, lityum gibi maddeler bulunur. Şarjlı akülerde lityum metali değil, lityum bileşiği kullanılır ve bu maddenin tehlike özelliği yoktur, toksik değildir. Ancak kadmiyum oldukça zarralı ve tehlikeli bir maddedir.

Kadmiyum:

Şarj edilebilen türdeki nikel-kadmiyum ( Ni-Cd) aküleri zehirli ve sağlığımızı etkileyebilen kadmiyum maddesini barındırırlar. İçerdikleri kadmiyum oranı kullanılan teknolojiye göre %15-25 dolaylarında değişir. Ni-Cd akülerdeki kadmiyum maddesi miktarının teknik olarak düşürülmesi mümkün olmadığından bu aküler yerine lityum iyon aküler geliştirilmiştir.

Kadmiyum 4000C’nin üzerinde aerosol halinde atmosfere geçer. Çöp depolama sahalarında bozularak Kadmiyum ve bileşikleri serbest hale geçerek suya karışır. Kadmiyumlu sızıntı suyu, içme suyunu ve toprağı kirleterek gıda zinciri ve içme suyu yolu ile vücudumuza girer.

Sağlığımızı bozarak; akciğer hastalıklarına, prostat kanserine, kansızlığa, doku tahribine neden olur. Anfiyen ve kronik neval tübüler bozukluğa, böbrek üstü bezlerinin tahribine neden olur.

Vücudumuz kadmiyumu kalsiyum gibi algılar ve kadmiyum vücudumuzda birikmeye başlar. Vücutta kalsiyum eksilmesinden dolayı kemikler yavaş yavaş zayıflamaya başlar. Ayakta durmak hatta öksürmek bile kemiklerimizin kırılmasına, hatta iskeletimizin ufalanmasına neticede ölüme neden olur.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.