EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > TIBBİ MALZEMELER  > Pansuman Atıkları  > Faydalı Bilgiler  > Genel Bilgi

Tanımı ve İçeriği

Yaralarımızı mikroplardan temizlemek ve korumak için yaptığımız yıkama ve örtme işlemlerine pansuman; bu işlemleri gerçekleştirebilmek için kullandığımız sargı bezi, flaster, pamuk, bandaj, yara bandı vb. gibi malzemelere ise pansuman malzemeleri diyoruz. Yara iyileşmesinin iyi, çabuk ve iz bırakmadan olması için bölgenin ölü dokulardan ve mikroorganizmalardan temizlenmesi ve dış ortamın zararlı etkilerinden korunması gerekir. Böylece hem mikropların hem de tahriş edici maddelerin yaraya ulaşması engellenmiş olur.

Pansuman malzemeleri genellikle sterilize edilmiş tekstil türevi ürünlerdir.

Çeşitleri ve Sınıfları

Büyük sargı bezi: Yara üzerine konulan pansuman malzemelerinin yerinde tutulmasında kullanılır. Ayrıca kırıklarda, bölgenin tespiti ve hareketsizliğini sağlamak için de kullanılır. Bunlardan başka yarayı dış etkilerden korumak, kol ve bacaklardaki kanamaları durdurmak ve şişlikleri önlemek amacıyla da kullanılır.

Üçgen sargı: Yaralı organı sarmak amacıyla kullanılır.

Steril gazlı bez: Yaralarda pansuman malzemesi olarak kullanılır.

Hidrofil pamuk: Yara üzerine pansuman malzemesi olarak steril gazlı bezin üstünü, ayrıca kırıklarda tespit malzemelerinin altını beslemede kullanılır.

Flaster: Yara üzerine konulan pansuman malzemesinin yerinde tutulmasında kullanılır.

Yara bandı: Küçük yaraların üstünü kapatmak ve yarayı dış etkenlerden korumada kullanılır.

Turnike: Kol ve bacaklardaki atardamar kanamalarının durdurulmasında kullanılır.

Bandaj: Cilt yanıkları vb. gibi bazı durumlarda yaralı bölgenin sarılmasında kullanılır. Ayrıca kırık ve çıkılarda da kullanılır.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.