EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > KOZMETİK MALZEMELERİ  > Diş Macunları  > Faydalı Bilgiler  > Tehlikeler

Tehlike Özellikleri

Yapılan araştırmalara göre birçok diş macunu ve sabunun içinde bulunan triclosan maddesi anne karnındaki bebeğe zarar veriyor. Bu maddenin anne karnındaki bebeğin yeterli oksijeni almasına engel olduğu ve bunun da bebeklerin beyinlerinde hasara neden olduğunu söylenmektedir.

Doğal maddelerle üretilmeyen diş macunlarında bulunan florür, SLS, formaldehit gibi maddelerin vücudumuza zarar verdiği de söylenmektedir. Diş macunu markalarının bir kısmı koruyucu olarak formaldehit kullanıyor. Bu kimyasalın kansere yol açtığı Avrupa ve Amerika'da yapılan araştırmalarda defalarca ispatlanmış.

Diş macunlarında sık kullanılan bir diğer madde SLS şeklinde kısaltılmış sodium lauryl sulfate veya sodium lauryl ether sulfate (SLES). SLS cilt tahribatına, gözlerde kalıcı zarara ve mide ülserine yol açabilir.

Yine bazı macunlarda koruyucu diye kullanılan paraben (methylparaben, ethylparaben, buthylparaben ya da benzylparaben bunlara örnektir) göğüs tümörü yaptığı için bazı Avrupa ülkelerinde yasaklanmıştır.

Diş macunlarında bulunan florür (florid) maddesi dişlerin dış yüzeyi için önemli. Fakat vücuda alındığında beyin hasarına yol açtığı bilinmektedir.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.