EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > KOZMETİK MALZEMELERİ  > Şampuanlar  > Faydalı Bilgiler  > Genel Bilgi

Tanımı ve İçeriği

Saçtaki yağ, kir, deri parçacıkları, kepek, çevreden bulaşan tozlar ve diğer kirli parçacıkların, su yardımı ile saçtan ayrılarak, saçın temizlenmesini sağlayan çeşitli kimyasallardan oluşma temizlik maddelerine şampuan diyoruz. Şampuan su ile temas ettiğinde köpüren bir madde olup günümüzde genellikle saçın taranmasına ve şekil verilmesine kolaylık sağlayan saç kremleri ile birlikte kullanılmaktadır.

Şampuanlarda kullanılan bazı kimyasal maddeler şöyledir: Sentetik bitki ekstratı, SLS Sodium Lauryl Sulphate, ALES Ammonium Lauryl Ether Sulphate, Co camide DEA PEG – 12 Dimethicone, Etilen Glikol, Distearat, Kıvamlaştırıcılar, Selülöz türevleri, Polietilen glikol diesterleri, Renklendiriciler, parfüm, Paraben, koruyucular, Methyl-, Ethyl-, Propyl-, Butyl-, Benzyl Alcohol, Isobutylparaben, Sodium Methyl-, Methylchloroisothiazolinone yada Sodium Propylparaben, Methylisothiazolinone Polyquaternium-7 Climbazole...

Yukarıda adı geçen maddeler hemen hemen marketlerde bulunan tüm şampuanlarda yer alan kimyasallardır. Bununla birlikte bazı şampuan üreticileri kimyasal maddelerden mümkün olduğunca kaçınarak doğal, organik, bitkisel, bitkiden türetilmiş türü şampuanları da piyasaya sürmüşlerdir.

Çeşitleri ve Sınıfları

Şampuanların çeşitleri gün geçtikçe artmaktadır. Genel anlamda düşünecek olursak şampuanları içeriklerinde saçın taranmasını ve şekil verilmesini kolaylaştırıcı maddeleri bulundurup bulundurmamalarına göre kremli ve kremsiz şampuanlar şeklinde iki ana gruba ayırabiliriz.

Bunun dışında kremli ve kremsiz şampuanları da etki özelliklerine göre birçok farklı çeşitlere ayırabiliriz:

  • Saç derisinin kepekli olup olmamasına göre
  • Saç derisinin yağlı olup olmamasına göre
  • Kullanıcıların cinsiyetine göre
  • Saç tellerinin yapısına göre (zayıf/güçlü/ince telli/kalın telli vb. gibi saçlar için)
  • Saçların fiziksel şekline göre (düz/kıvırcık/gür vb. gibi saçlar için)
  • Saçlarda yaratacağı etkiye göre (besleyici/güçlendirici/yatıştırıcı/dolgunlaştırıcı vb. gibi)
  • Saçlardaki kimyasal işlemlere göre (boyalı/permalı/röfleli vb. gibi saçlar için)

 


Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.