EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > DUMAN DEDEKTÖRLERİ  > Optik Duman Dedektörleri  > Faydalı Bilgiler  > Genel Bilgi

Tanımı ve İçeriği

Optik duman dedektörü ışığın duman tarafından dağıtılması ya da absorbe edilmesi prensibiyle çalışır. Algılama hücresinde bir ışık kaynağı ve bu ışık kaynağının bir alıcısı mevcuttur. Duman bu hücre içine girdiğinde ışık dağılır ve algılama gerçekleşir.

Çeşitleri ve Sınıfları

Daha iyi bir koruma için, etki alanının ve yeteneklerinin arttırılması amacıyla kombine hale getirilmiş optik duman dedektörü çeşitleri mevcuttur. Örnek olarak;

  • Kombine Optik Duman/Sıcaklık Dedektörü; optik duman dedektörü'ne 600C sıcaklıkta aktive olan bir sıcaklık algılayıcısı eklenmiş modelidir. Optik duman algılamasını gerektiren mahallerde, aniden tutuşarak başlayan yangınlarda optik sensörün etkisiz kalması olasılığına karşı sıcaklık algılaması ile alarm verme garantisini sağlamaktadır.
  • Kombine İyonizasyon/Optik/Sıcaklık Dedektörü; ışığın kırılma prensibiyle çalışan bir optik sensör, bir tek kutuplu iyonizasyon duman sensörü ve bir sıcaklık sensörü ile havadaki duman partiküllerini ve çevre sıcaklığını algılayabilir. 4 boyutlu olan bu dedektörde, iyonizasyon duman sensörü küçük partiküllü siyah dumanı; optik duman sensörü büyük partiküllü beyaz dumanı, sıcaklık sensörü ise ortamdaki sıcaklığı algılar.
Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.