EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > TEHLİKESİZ ATIKLAR  > Kesici-Delici Aletler  > Atığımı Ne Yapabilirim?  > Bireysel

Bireysel

Kesici ve delici aletlerimizi, uygun şekilde bertaraf etmediğimiz durumda hem kendi kendimize zarar verebilir hem de çevremizdeki insanların yaralanmasına sebep olabiliriz.

Eğer kesici ve delici aletlerimizi çöpe gelişigüzel atarsak, bunun sonucunda yaralanmaların meydana gelmesi kaçınılmazdır. özellikle çöp toplamakla görevli olan işçilerimiz bu konuda en çok zarar görenlerimizdir. Ayrıca bazı durumlarda iğne ucu yaralanmaları ile özellikle kan aracılığıyla bulaşan virüslerin neden olduğu infeksiyon hastalıkları da bulaşabilir.

Her tür kesici-delici aletlerimizi, delinmeye, yırtılmaya ve patlamaya dayanıklı, su geçirmez, açılması ve karıştırılması mümkün olmayan plastik veya kartondan yapılı kutularda biriktirelim ve bu şekilde çöp konteynerlerinin yanına veya içerisine bırakalım. Hiç olmazsa en azından etraflarını iyice kağıtla sarıp sarmalayalım ve o şekilde poşete koyalım, ki hiçbir şekilde bize zarar veremesinler. Eğer plastik poşetlerde atmaya kalkışırsak, bu aletler hem poşetimizin yırtılıp içerisindeki çöplerin etrafa yayılmasına sebep olur hem de başka insanlara ya da sokak hayvanlarımıza zarar verir.

Kesici-delici aletlerimizi sadece delinmeye ve açılmaya karşı dayanıklı kutularda biriktirmemiz yeterli değildir. Bu kutuları fazlasıyla doldurmamaya ya da sıkıştırmamaya da dikkat edelim. Kutularımızın tam olarak dolmalarını beklemeyelim, yaklaşık olarak dörtte üçü dolduğunda içerisindekileri sıkıştırmadan çöp konteynerlerine bırakalım.

Kesici ya da delici özellikteki malzemelerin de geri kazanımı içerdikleri maddeye göre değişir. Tıbbi kesici-delici aletlerde geri kazanım işlemi kesinlikle mümkün değil iken, demir ya da alüminyum gibi maddelerden yapılı alet ya da malzemelerde ilgili bileşenin çeşitli yollarla geri kazanımı mümkündür. Kesici ve delici aletler, sağlık kurumlarından ortaya çıktığı taktirde tıbbi atık olarak değerlendirilirler ve bertarafları da ilgili yönetmeliklere göre gerçekleştirilir.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.