EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > BİTKİSEL YAĞLAR  > Kızartmalık Yağlar  > Atığımı Ne Yapabilirim?  > Bireysel

Bireysel

Kullanılmış kızartmalık yağlarımızı lavabolardan dökmek yerine plastik kaplar içerisinde biriktirebiliriz. Eğer beldemizde bunların toplanmasına ilişkin bir çalışma mevcut ise kaplarda biriktirdiğimiz atık yağlarımızı belirlenen yetkili kişi ya da kurumlara teslim edebiliriz.

Çevre ve Orman Bakanlığımız tarafından il belediye ve büyük şehir belediye başkanlıklarına yönetmelikler gereğince, 2008 yılından itibaren, kullanılmış kızartmalık yağların hanelerden toplanmasına yönelik olarak plan ve projelerin hazırlanarak, yükümlülüklerin yerine getirilmesi için talimatlar verilmiştir.

Eğer beldemizde bu gibi çalışmalar mevcut değilse en azından plastik kaplar içerisinde çöp konteynerlerine bırakalım ki çöp alanlarında kolayca ayrıştırılıp, gerekli tesislere teslim edilebilsinler. Günümüzde artık atık yağlarımızı biriktirdiğimiz taktirde evimize kadar bile gelip alan yetkili kurumlar mevcut. Atık bitkisel yağlardan biyodizel üretimi oldukça yaygınlaştığından hemen her yerde bu konuda çalışan firmalar bulunuyor. Bu gibi firmaların internet üzerinden iletişim bilgilerine ulaşabilir ve kendilerinden yardım da isteyebiliriz.

Örneğin bu kapsamda “TEMA Vakfı”, “Ulusal Bitkisel Yağ ve Ambalaj Atıkları Toplama Ayrıştırma Geri Kazanım Şirketi” ile “Ezici Biyodizel” firması, kurdukları 444 28 45 numaralı “Alo Atık Hattı”ndan arayan vatandaşların biriktireceği 5 litre ve üzeri bitkisel atık yağlarını, özel araçlarla adreslerden alıyorlar. Toplanan bu atık yağların biyodizele dönüştürülerek hem çevrenin korunması hem de ekonomiye katkı yapılması hedefleniyor.

Kaynak: Alternatif Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği (ALBİYOBİR)

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.