EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > BİTKİSEL YAĞLAR  > Kızartmalık Yağlar  > Faydalı Bilgiler  > Genel Bilgi

Tanımı ve İçeriği

Oda sıcaklığında genel­likle sıvı halde bulunan ve gliserit de­nen organik bileşikler grubunda yer alan, yüksek miktarda karbon ve hidrojen içeren, suyla karışmayan ancak diğer yağlarla kolayca karışabilen maddelere bitkisel yağlar diyoruz. Margarinler de bitkisel yağlardan üretilirler ve az rastlanmakla birlikte hayvansal yağları da içerirler. Margarin, %85 yağ, tuz ve koruyuculardan oluşur, bazen biraz süt de karışıma eklenebilir.

Bütün bitkilerin to­hum ve/veya meyvelerinde değişen oranlarda yağ bulunur. Bunların pek azı yağ elde edilmesinde kullanılır. Yemeklik yağ üretiminde kullanılan başlıca bitkiler pamuk, yerfıstığı, soya, ayçiçeği, mısır, zeytin, kanola,fındık ve palmiyedir.

Bunların dışında ayrıca gül, biberiye, ardıç gibi pek çok aromatik esanslı bitkilere ait yağları da ağrılarımızı dindirmek, güzel kokularından faydalanmak ve güzelleşmek gibi farklı amaçlar için de kullanırız.

Çeşitleri ve Sınıfları

Bitkisel yağları, katı ve sıvı bitkisel yağlar olmak üzere iki grupta sınıflandırıyoruz. Margarinler katı bitkisel yağ sınıfına girerler. Sıvı yağlar ise genel olarak zeytin, fındık, hububat ve meyvelerden yapılırlar.

Sıvı bitkisel yağların çok fazla çeşidi vardır ve hepsi kendine özel bir renge, kokuya, aromaya ve pişirme özelliklerine sahiptir. Sıvı yağ çeşitleri: soya, zeytin, ayçiçeği, mısır, pamuk, kanola, aspir, palmiye,fındık, hindistan cevizi ve yer fıstığı içerenler olarak çeşitlenirler. Her geçen gün çeşit sayısı giderek daha da artıyor.

Bunların dışında cilt bakımı ya da alternatif tedavi uygulaması olarak kullanımında fayda görülen aromatik bitkisel yağlar da vardır.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.