EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > FOTOĞRAFÇILIK MALZEMELERİ  > Fotoğrafçılık Kimyasalları  > Geri Kazanım

Geri Kazanım Yöntemleri

Fotoğrafçılık işlemleri atıklarımızdan röntgen, matbaa ve gazete filmleri ile atık fikser suları tehlikeli atık sınıfına giren birer geri kazanım maddesidir. Geri kazanımın amacı, tehlikeli atıklarımızı doğaya verip çevreyi kirletmelerini önlemek ve ülke ekonomimize geri dönüşüm olarak bir katkı sağlamaktır. Fotoğrafçılık ile ilgili atıklardan geri kazanımı ya da arıtımı yapılanları şöyle verebiliriz:

  • Sağlık kurumlarının röntgen bölümü banyo (developer,fikser,film) atıklarının arıtımı
  • Gazetelerin film baskı bölümü banyo (developer,fikser,film) atıklarının arıtımı
  • Film çıkışı alan matbaaların film baskı bölümü banyo(developer,fikser,film) atıklarının arıtımı
  • Matbaaların kalıp açma sularının arıtımı
  • Reprodüksiyon film kesimi yapan firmaların atık filmlerinin geri kazanımı
  • Hastane arşiv filmlerinin geri kazanımı
  • Röntgen filmi ve matbaa filmlerin geri kazanımı

Röntgen ve matbaa filmlerimizden gümüş elementinin geri kazanımı gerçekleştirilir. Röntgen filmlerimiz ve fotoğraf sanayimizde kullanılan hammaddelerden gümüş tozu ile sırlamalarda kullanılan civa ve benzeri maddeler geri dönüşüm tesislerimizde tekrar ayrıştırılır. Ayrıştırılmış olan bu maddeler cam sanayimize satılır ve orada düz cam yüzeylerinin sırlanması suretiyle çeşitli türde aynaların yapımında kullanılır.

Gümüş elementinin geri kazanılması için çok çeşitli yöntemler ve teknikler vardır. Geliştirme ve tespit banyolarına ait gümüş içerikli çözeltilerden gümüş sülfür ve gümüşün geri kazanılması gelişmiş, kapsamlı bir tesiste mümkündür. Ultrofiltrasyon dediğimiz bir yöntem ile sıvı bileşenlerine ayrılır, sonrasında karışım belirli bir hızla ve 1.8 bar basınç altında yarı geçirgen bir membrandan (filtreden) geçirilir. Çözünmüş maddeler membrandan geçerken, çözünen maddeler membran yüzeyine paralel olarak akarlar ve böylece ayrım gerçekleşmiş olur.

Röntgen filmlerinin sıvı tabakalarının üzerleri çok fazla miktarda gümüş tozu içerir. Bugüne kadar üzerlerine uygulanan geri kazanma yöntemi ise kuru yakma yöntemidir. Bu yöntemin koku sorunu, kurum sorunu, curuf vb. gibi çok sayıda olumsuz çevresel etkileri vardır. Bu yüzden Osaka'da ki birçok enstitü tarafından gümüşü enzimatik yolla geri kazanan bir yöntem geliştirilmiştir. Bu yöntemde filmler önce kesilir, sonra da içinde NaOH (kostik) bulunan 35 - 40 0C'de bir tankta pH 10 -11 arasında şişmeye bırakılır ve 5 dakika boyunca bir reaktörde enzim ile muamele edilir. pH değerinin çok yüksek olması halinde 15 dakikalık bir bekleme süresi yeterlidir. Gümüşü içeren reaksiyon elemanları nötralizasyon (nötrleştirme) tankına alınır ve gümüş bir yumaklattırıcı ile çöktürülür, çamur da alınır. Çamuru ergitmek suretiyle de içindeki gümüş % 99,6 saflıkta geri kazanılır.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.