EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > ELEKTRONİK CİHAZLAR  > Büyük Ev Eşyaları  > Faydalı Bilgiler  > Genel Bilgi

Tanımı ve İçeriği

Çalışabilmek, tasarlandığı amaca uygun bir şekilde kesintisiz hizmet verebilmek için elektrik enerjisine ihtiyaç duyan alet ve ekipmanlarımıza elektrikli /elektronik cihazlar diyoruz. Bu cihazlar çeşitli malzemelerden (metal, cam, plastik, kimyasallar vs) yapılı olup, kullanacağımız amaca yönelik olarak tasarlanmış devrelerden oluşurlar.

Elektronik atık (e-atık) ise elektrikli ya da elektronik cihaz/aletlerin bizler tarafından kullanım süresini/hayatını tamamlamasıyla ortaya çıkartılan atıktır.

E-atıklar ya da elektronik cihazlar grubunda bulunan büyük ev eşyaları, gıdalarımızı muhafaza etmek ve dondurmak için kullandığımız buzdolapları ve derin dondurucular, çamaşırlarımızı yıkamak ve kurutmak için kullandığımız çamaşır makineleri ve kurutma makineleri, bulaşıklarımızı yıkamak için kullandığımız bulaşık makineleri, ısıtıcı amaçlı kullandığımız kombi, şofben, klima ve elektrikli sobalar ile hayatımızın büyük çoğunluğunu karşısında oturarak geçirdiğimiz televizyonlarımızdan oluşurlar.

Bunlar başlıca plastik, çeşitli metaller, cam ve bazı durumlarda da kimyasal maddeler (buzdolaplarında ve klimalarda bulunan soğutucu gazlar gibi) içerirler.

Çeşitleri ve Sınıfları

Elektronik cihazlar kapsamında bulunan büyük ev eşyalarımızı aşağıdaki şekilde sınıflandırmamız mümkündür:

  • Soğutucular - Buzdolapları, derin dondurucular, gıdaların soğutulması, korunması ve saklanması için kullanılan diğer büyük cihazlar
  • Çamaşır makineleri ve çamaşır kurutma makineleri
  • Bulaşık makineleri
  • Pişirme cihazları, elektrikli ocaklar, gıda pişirici ve hazırlayıcı diğer büyük cihazlar
  • Elektrikli ısıtıcılar, elektrikli radyatörler, odaların, yatakların ve oturma gruplarının ısıtılmasında kullanılan diğer büyük cihazlar, elektrikli vantilatörler/aspiratörler
  • İklimlendirme cihazları (Klimalar)
  • Elektrikli ve elektronik eşya tanımı kapsamındaki diğer büyük ev eşyaları
  • Televizyonlar

Büyük ev eşyalarımızın çeşitlenmesi ise firmanın üretim anlayışına göre değişmektedir. Üretilen ürünlerin hacmi, büyüklüğü, görüntüsü, rengi vb. gibi fiziksel yapısı, içeriğinde kullanılan hammaddelerin cinsi, enerji tüketim oranı, su tüketim oranı gibi pek çok kriter bu ürünlerimizin çeşitlerinin her gün daha da artmasını sağlıyor.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.