EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > ELEKTRONİK CİHAZLAR  > Büyük Ev Eşyaları  > Faydalı Bilgiler  > Sağlığa ve Çevreye Etkiler

Atık Yönetimine Girmediği Durumda Sağlığa ve Çevreye Etkileri

Çöpe attığımız elektronik malzeme ve cihazlarımızın içerisinde bulunan kurşun, asitli yağmur sularıyla (hava kirliliğinden dolayı yağmur suları toprağa düşmeden önce asit içerecek hale gelebilir) yıkanarak toprak altındaki su havzalarına karışır. Bu suyu kullanan canlılar ise suyun içinde bulunan kurşundan etkilenirler.

Zararlı maddelerden bilhassa kurşun sağlığımız açısından önemlidir. Kurşunu hem solumak hem de sindirim yoluyla almak sağlık sorunları yaratabilir. Bu yüzden pillerdeki, boyalardaki, borulardaki ve benzindeki kurşun kullanımı yakın geçmişte büyük ölçüde terk edilmiştir. Kurşunun zehirli etkisinden en fazla zarar gören organlarımız; merkezi sinir sistemi (özellikle çocuklarımızda), böbrekler ve üreme sistemleridir.

Yoğun miktarda kurşun alan bünyelerde; reaksiyon süresinin uzaması, parmaklarda zayıflık, el ve ayak bileklerinde zayıflık, hafıza kaybı ve kan hastalıkları gibi sorunlar görülür.

Soğutucu cihazlarda bulunan kloroflorokarbon (CFC) ve freon gazlarının atmosfere salınması sonucu ozon tabakası zarar görür. Ozon tabakasının zarar görmesiyle güneşin zararlı ultraviyole ışınları direkt olarak dünyamıza ulaşarak ciddi cilt hastalıkları yaşamamıza neden olur.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.