EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > TUTKAL VE YAPIŞTIRICILAR  > Tutkallar  > Faydalı Bilgiler  > Tehlikeler

Tehlike Özellikleri

Tutkal ve yapıştırıcılarda kullanılan kimyasallar göz ve cilt ile solunum organlarını tahriş ederler. Derimizde alerjik reaksiyonlara neden olabilirler.

Solvent bazlı yapıştırıcılar en tehlikeli türdür ve etiketinde “yanıcı”, “kolaylıkla tutuşabilir” ya da “petrol distileleri içerir” bilgileri bulunur. Yanıcı, patlayıcı, cildi tahriş edici, ciğerlere zarar verici, korozif, cilt ve gözleri yakıcı etkileri vardır.

Solvent içeren yapıştırıcılar kolaylıkla yangın ve patlama riskleri doğurabilirler. Su için tehlikeli, zehirli ve kısmen kanserojendirler. Sökülen yapıştırıcı atıkları genellikle epoksi reçineler ya da akrilik reçineler içerirler, aynı zamanda bazı tehlikeli solventleri de içerebilirler.

Yapıştırıcılar genel olarak % 25-30 oranlarında toluen adı verilen bir kimyasal madde içerirler. Toluen oldukça toksik bir madde olup, zehirlenmeye ve bedensel zararlara yol açar. Tolerans hızla gelişir ve bağımlılık potansiyeli orta ile yüksek arasındadır.

Tutkal ve yapıştırıcı buharları zararlıdır ve yanıcı olabilir.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.