EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > TEMİZLİK MALZEMELERİ  > Çok Amaçlı Temizleyiciler  > Faydalı Bilgiler  > Genel Bilgi

Tanımı ve İçeriği

Petrokimya ürünlerinden elde edilen, temizleme ve arıtma gibi işlemlerde kullanılan; toz, sıvı ya da krem şeklinde olabilen kimyasal maddelere temizlik ürünleri ya da kısaca deterjan diyoruz. Deterjan, kir sökücü anlamına gelip, sabun haricindeki temizleyicilerin tümünü kapsar. Hepimiz çok iyi bildiği gibi deterjanlar yağları ve kirleri bulundukları yüzeyden uzaklaştırma özelliğine sahip maddelerdir.

Genel anlamda evsel temizlik ürünlerinin içerisinde en büyük paya sahip olan maddeler ise çok amaçlı temizleyiciler olarak adlandırdığımız; duvar ve zemin temizliklerinde kullandığımız çamaşır suyu vb. gibi çeşitli renk, koku ve özelliklere sahip kimyasallardır.

Çok amaçlı temizleyiciler genellikle amonyak, klor, propanol, sodyum hidroksit, alkol, boya ve parfümler gibi çeşitli kimyasal maddeleri içerirler.

Çeşitleri ve Sınıfları

Çok amaçlı temizleyiciler genel olarak yüzey temizliklerinde kullanılırlar. Kullanılacakları yüzeyin yapısına göre farklı özellikteki kimyasallardan oluşmuş farklı çeşitleri vardır. Bunları;

  • Ahşap yüzeylerde kullandığımız ahşap temizleyiciler
  • Mermer, seramik vb. gibi sert yüzeylerde kullandığımız yüzey temizleyiciler
  • Pek çok yüzeyde hijyen sağlamak amacıyla kullandığımız çamaşır suları şeklinde gruplandırabiliriz.

Ayrıca çok amaçlı temizleyiciler olarak değerlendirdiğimiz bu kimyasal ürünleri akışkanlıkları açısından jel veya sıvı ürünler olmak üzere de sınıflandırabiliriz.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.