EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > FOTOĞRAFÇILIK MALZEMELERİ  > Fotoğrafçılık Kimyasalları  > Faydalı Bilgiler  > Tehlikeler

Tehlike Özellikleri

Fotoğraf malzemeleriyle ilgili birçok tehlike unsuru bulunur. Önemli olan fotoğrafçılık işlemleri ile neden olduğumuz zararın farkında olmamız ve bu kimyasalların toplum sağlığı üzerindeki etkilerini en aza indirmek için tüm çabayı göstermemizdir.

Birçok fotoğrafçılık işlemi zehirli gazlar üretir ve bu gazlar banyolardan yavaşça salınabilir. Ayrıca, eğer fotoğraf kimyasallarını ısıtır veya belirli kimyasalları asitler ile karıştırırsak bu zehirli gazlar çok daha hızlı ortaya çıkarlar.

Film banyosu ilaçlarının çözeltileri ve tozları sıklıkla yüksek derecede alkalik ve kısmen zehirlidir. Ayrıca cilt bozuklukları ve alerjiler gibi fotoğrafçılıktaki birçok yaygın sağlık probleminin de kaynağıdır. Film banyosu ilaçları deri ve gözü tahriş ederler ve birçoğu kuvvetli alerjiklerdir. Hidrokuinon’a 5 yıl veya daha fazla maruz kalınırsa göz hasarına neden olabilir. Sodyum Sülfit ısıtıldığında ya da uzun zaman su veya asit içerisinde bırakıldığında sülfür dioksit üretmek için ayrışır.

Yaygın olarak durdurucu banyolarda bulunan asetik asit deri iltihabına, deri ülserine ve solunum sisteminde ciddi olarak tahrişe neden olabilir. Birçok hipo temizleyici ise deriyi ve solunum sistemini tahriş eder. Bazıları deriyi, gözü, burnu ve boğazı yıpratır. Amonyak (buharı ve sıvısı) özellikle gözler ve solunum sisteminin mukoza zarları için zararlıdır. İyodin derimize temas ettiğinde aşırı duyarlı bir reaksiyona neden olabilir ve derimiz yanar.

Civa klorit, civa iyodit, potasyum siyanit, sodyum siyanit ve uranyum nitrat gibi bazı kuvvetlendiriciler son derece tehlikeli bileşenler içerirler. Bu bileşenlerin hepsi ışımaya maruz kaldıklarından zehirlidir. Yaygın iki bileşenli krom kuvvetlendirici, potasyum dikromat ve hidroklorik asit içerir. Ayrı bileşenler yanmaya neden olabilir ve karışım kromik asit üretir. Onun buharı çok yıpratıcıdır ve uzun vadede akciğer kanserine neden olabilir.

Tonlandırıcı genellikle gümüşün altın, selenyum, uranyum, kobalt, kurşun, demir gibi diğer metallerle yer değiştirmesine neden olur. Uranyum ve kurşun insanlarla hayvanlar için kanserojendir. Altın ve platin tuzları da güçlü hassaslaştırıcılardır. Bu yüksek eriyebilirlikteki zehirli bileşikler vücudumuz tarafından kolaylıkla emildiğinden itibaren çok tehlikelidir ve hemen iç organlarımızı etkilerler.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.