EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > TIBBİ MALZEMELER  > Katı Formdaki İlaçlar  > Faydalı Bilgiler  > Genel Bilgi

Tanımı ve İçeriği

İnsanlara ya da hayvanlara bir hastalığın tedavisi, önlenmesi ya da teşhisi amacıyla verilen maddelere genel tabiriyle ilaç diyoruz.

İlaçları, ağrılarımızı ya da başka rahatsız edici sıkıntılarımızı dindirmek, zihnimizin ve bedenimizin normal dışı durumlarını düzeltmek ve denetim altında tutmak için kullanırız. İlaçlar çeşitli kimyasal maddelerin bileşiminden oluşurlar. Bu maddelerin miktarları ve çeşitleri ilacı kullanacağımız yere ve duruma göre değişir.

Toz, hap, tablet, kapsül, draje, merhem, fitil şeklindeki ilaçları genel olarak katı haldeki ilaçlar şeklinde değerlendirebiliriz.

Çeşitleri ve Sınıfları

İlaçlar elde edildikleri yere göre üçe ayrılırlar:

i. Madenlerden elde edilen ilaçlar: Bunlar kimyevi maddelerden doğrudan doğ­ruya yapıldığından kimyevi ilaçlar da denilmektedir. Örneğin; aspirin, İngiliz tuzu vs.

ii. Bitkilerden elde edilen ilaçlar: Bitkilerin köklerinden, çiçeklerinden yahut kabuklarından yapılmaktadırlar. Örneğin; hintyağı, kinin vs.

iii. Hayvanlardan elde edilen ilaçlar: Hayvanların veya insanların doku ve organlarından hazırlanmaktadırlar. Örneğin; insülin, aşılar vs.

Katı ilaçların şekilleri ayrı olabildiği gibi, vücuda verilme yolları da ayrı olabilir. Bu tür ilaçlar vücuda başlıca iki ayrı yoldan verilirler:

1. Dıştan veriliş:

a. Sürmek (Krem, merhem)

b. Sulandırarak içmek

c. Sulandırarak cilt üzerine uygulamak

2. İçten veriliş

a. Ağız yolu

b. Solunum yolu

c. Rektum yolu (fitil gibi)

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.