EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > KOZMETİK MALZEMELERİ  > Saç Boyaları  > Faydalı Bilgiler  > Genel Bilgi

Tanımı ve İçeriği

Boyalar ve boya ürünleri ya da su içindeki boya solüsyonları veya süspansiyonları şeklinde saç lifine uygulanan, temelde organik bileşiklere saç boyası diyoruz. Saç boyalarımız kadmiyum klorür, kobalt klorür, bakır klorür, kurşun asetat, gümüş nitrat ve amonyak gibi kimyasallardan oluşurlar.

Çeşitleri ve Sınıfları

Saç boyalarını saçımızın rengini değiştirmek (farklı renk tonları sağlamak) ve beyaz saça istediğimiz rengi verebilmek için kullanırız. Bu ürünleri renk ve içeriklerine göre çeşitlendirmek mümkündür. Fakat temelde 3 çeşit saç boyası vardır. Bunlar şu şekildedir:

  • Direkt boyalar: Doğrudan saç telinin dış yüzeyine sabitlenirler. Bu boyalar saçın renginin açılmasına veya beyaz saçların örtülmesine izin vermezler ancak saçta yansıma sağlarlar.
  • Kalıcı boyalar (oksidasyon bazlı boyalar): Saç teline nüfuz ederler. Bunlar, saçın ve özellikle saça rengini veren melanin pigmentinin yapısını değiştirir. Bu boyalar oksijenli su (oksidan) ve amonyak (alkalin) ile iş birliği halinde etkilerini gösterirler. Amonyak, saç teline kimyasal boyanın girmesine izin verecek şekilde saçın kabuğunu açar. Kabuklar açıldıktan sonra amonyak uçar.
  • Ton boyalar: Direkt boyalar ile oksidasyon bazlı boyaların arasında bir yerde bulunurlar. Amonyak içermezler ama oksijenli su içerirler.

Ayrıca son yıllarda daha az kimyasal içeren ve sağlık açısından zararsız olduğu söylenen organik saç boyaları da bu çeşitlere eklenmiş durumdadır.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.