EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > OTOMOTİV ÜRÜNLERİ  > Kullanılmış Lastik ve Balatalar  > Faydalı Bilgiler  > Sağlığa ve Çevreye Etkiler

Atık Yönetimine Girmediği Durumda Sağlığa ve Çevreye Etkileri

Depolama sahasında bulunan lastikler çeşitli çevremiz  ve sağlığımız ile ilgili problemler oluşturur. Depolama sahasında bertaraf edildiğinde, zehirli gazlar oluşturur. Bu gazlar belirli bir basınç altında patlamalara sebep olabilir.

Ortalama bir lastiğin petrokimyasal içerik eşdeğeri 9,5 litre yağdır. Yüksek yağ içeriği nedeniyle, lastik yangınları aylarca sürer. Lastiklerin yanmasıyla atmosfere tonlarca zararlı bileşik yayılır. Siyah bir bulut gibi atmosfere yayılan bu maddeler içinde; karbon siyahı, uçucu organikler, yarı-uçucu organikler, çok halkalı hidrokarbonlar, yağlar, kükürt oksitleri, azot oksitleri, nitrosaminler, karbon oksitleri, uçucu partiküller ve As, Cd, Cr, Pb, Zn, Fe vb. gibi metaller bulunabilir. Bu zehirli maddeler atmosferi kirletmekle kalmayıp; toprağımızın, yeraltı ve yerüstü su kaynaklarımızın kirlenmesine de neden olur. Lastik yangınlarını köpük veya su ile söndürmeye çalıştığımızda çok daha büyük hava, toprak ve su kirliliği yaratırız.

Balatalar aşırı sıcak ve sürtünmenin etkisiyle kullanım esnasında toz açığa çıkartırlar. Bu tozlar hava kirliliğine sebep olur. Ayrıca bu tozları solumak sağlığımız açısından da zararlıdır.

Asbest ise son derece kanserojen bir maddedir. Solunum ya da içme suyu yoluyla vücudumuza girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açar. Uzmanlar cilde nüfuz etmesinin de mümkün olduğunu düşünürler. Asbestin neden olduğu hastalıkların bazıları, akciğer zarları arasında sıvı toplanması, kireçlenme, akciğer zarı kalınlaşması ve akciğer dokusunda bağ dokusu oluşumu gibi hastalıklardır. Ayrıca ciltte yaralara da neden olabilir.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.