EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > BOŞ KONTEYNERLER  > Helyum Tankları  > Faydalı Bilgiler  > Genel Bilgi

Tanımı ve İçeriği

Konteynır, kelime anlamı olarak İngilizceden dilimize geçmiş kelimelerden biridir. Kutu veya kapalı kasa anlamına gelen, İngilizce “container” olarak yazılıp Türkçe’de konteyner ya da konteynır (taşımalık) olarak telaffuz ettiğimiz, çeşitli yükleri taşımakta kullandığımızbir taşıma aracıdır. Genel anlamda içerisine madde konulabilen, depolanabilen, taşınabilen, işlenebilen ve bertaraf edilebilen taşınabilir kaplara verdiğimiz ortak addır. Konteynır adı altında geçen pek çok kapalı kap tehlikeli ya da tehlikesiz pek çok maddenin saklanmasında, çeşitli depolama işlemlerinde, taşımacılık işlemlerinde ve atıkların toplanmasında kullanılır.

Sıvı ya da gaz maddeler için üretilen kaplara genellikle tank adı verilir. Tanklar çok çeşitli malzemelerden yapılabilip depolama ya da taşımacılık işlemlerinde kullanılır. Örnek olarak ticari gaz silindirleri, helyum tankları, propan ve bütan tankları ile yangın söndürücü tüpleri verebiliriz.

İçeriğinde ne olursa olsun, orijinal miktarının %3’ünden az bulunuyorsa yukarıda bahsi geçen tüm bu kapları boş konteynır olarak adlandırırız.

Gaz silindirleri veya tankları yüksek basınçlarda gazların depolandığı basınç kaplarıdır. Genellikle kimyasalları endüstriyel amaçlarla depolamak ve sıvılaştırmak için kullanırız.

Helyum gazı doğada çok az bulunmasına rağmen evrende hidrojenden sonra en yaygın bulunan gazdır. Helyum bir soygaz olması nedeniyle bilinen hiçbir bileşiği bulunmamaktadır. Helyum gazı yanıcı ve yakıcı değildir, ayrıca renksiz ve kokusuz bir gazdır. Havadan hafif bir gazdır ve bu nedenle her tür balonun şişirilmesi için en doğal ve emniyetli gazdır.

Helyum tankları:

  • Meteoroloji balonlarında ve hava gemilerinde
  • Azot-oksijen karışımına göre vurgun riskini minimize etmesi açısından dalgıçların ve balıkadamların kullandıkları solunum tüplerinde
  • Basınç yükseltmesi amacı ile sıvı yakıtlı roketlerde
  • Nükleer reaktörlerin soğutulmasında
  • Havanın metal üzerine etkisini önlemek için kaynak işlerinde, kullanılır.

Çeşitleri ve Sınıfları

Helyum tanklarının çeşidi olmayıp farklı ebatlarda (farklı hacimlerde helyum gazı içeren) olan modelleri bulunmaktadır.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.