EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > TEHLİKESİZ ATIKLAR  > Katı Atıklar  > Yeniden Kullanım

Yeniden Kullanma Yöntemleri

  • Meyve-sebze kalıntıları ve kabukları, çay ve kahve kalıntıları, yemek artıkları, yapraklar, biçilmiş çimler ve otlar gibi organik (canlı) kökenli atıklarımızı kovalarda biriktirerek kompost haline getirebiliriz. Elde edeceğimiz bu kompostu bahçemizdeki bitkileri beslemek için gübre niyetine kullanabiliriz.
  • Evimizdeki cam ambalajları hatta bazı durumlarda plastik ambalajları da içerisindeki ürünü tamamen tükettikten sonra yıkayıp tekrar tekrar kullanalım. Cam ambalajları kırılana dek tekrar tekrar kullanabiliriz ancak plastik ambalajların sağlıklı olarak bu kadar uzun süre kullanılmaları mümkün değildir.
  • Gıdalarımıza ait cam şişeleri iyice temizledikten sonra içecek şişesi, yağ şişesi vb. şekilde yeniden değerlendirelim.
  • Elimizdeki deterjan ambalajlarını kullanarak açıkta satılan deterjanlardan satın alalım. Ancak bu konuda oldukça dikkatli olalım ve güvenmediğimiz yerlerden, bilmediğimiz kimyasallar satın almayalım.
  • Metal, plastik, kağıt, kompozit ve cam malzemelerimizden geri dönüşüme uygun olanları (üzerinde geri dönüşüm işareti bulunanları) ayrı biriktirelim ve uygun geri kazanım kumbaralarına atalım. Bu şekilde yeniden değerlendirmelerine olanak sağlamış oluruz.
  • 5 litrelik bitkisel yağ tenekelerimizi temizledikten sonra renkli kartonlarla ya da alüminyum folyo ile kaplayıp çiçek saksısı olarak kullanabiliriz.
Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.