EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > YAPI/İNŞAAT MALZEMELERİ  > Boyalar  > Faydalı Bilgiler  > Sağlığa ve Çevreye Etkiler

Atık Yönetimine Girmediği Durumda Sağlığa ve Çevreye Etkileri

Her boyanın içinde değişik tür etken maddeler bulunur. Buna göre de karşılaşabileceğimiz hastalıklar değişiklik gösterir. Özellikle astım, deri hastalıkları ve alerjik rahatsızlıklar baş gösterebilir. Boyaların içersinde bulunan PVC hormon bozucu olarak bilinmekle birlikte ayrıca önemli dioksin kaynaklarından birisidir. Dioksin, kansere yol açar. Formaldehit ise cilt proteinleri ile tepkimeye girerek, tahriş durumunda epidermik dokuların kangrenine sebep olur. Ayrıca,

  • Formaldehit buharlarının teneffüs edilmesi ile göz, boğaz ve burun salgısı artar, bronşiyal irritasyon, bronşit, öksürük görülebilir.
  • Bu nedenle formaldehitle çalışan işletmelerde formaldehit konsantrasyonunun 5 ppm’i geçmemesi gereklidir.
  • Formaldehit konsantrasyonunun sağlığımız üzerine etkisi şu şekilde verilmektedir:
    • 1300-4500 ppm: üst solunum yollarının tahrişi, gözlerinin yanması
    • 750 ppm yukarısı: alerjik etki
    • 300 ppm yukarısı: hassas kişilerde cilt tahrişi.

Boyaların içerisinde bulunan ağır metal iyonlarından kromun vücudumuza etkisinde en çok deri belirtileri önemlidir. Krom ülseri, krom iyonlarının direkt etkisi ile oluşur ve deride deliklerin oluşmasına neden olur.

Civanın ise tipik kontakt dermatik oluşturucu özelliği, deri proteinleri ile reaksiyonlara girmesinden ileri gelir. Organik civa böbrek, sinir sistemi bozukluk yapar.

Kurşun ise motor sinir sistemi bozuklukları ve yüksek kan basıncına sebep olur. Kanda, kemiklerde, kıllarda, beyinde, sinir sisteminde, kaslarda, karaciğerde ve böbreklerde biriken kurşun, vücudumuza bir kez girdikten sonra 20 yıl kalabilir. Boya üretiminde kurşun kullanımına 1980’li yıllarda kısıtlamalar getirilmiştir fakat, daha önceki boyaların içerisinde var olduğundan eski binaların restorasyon işlemlerinde kurşunlu boya kabarıp dökülerek insanlar ve çevre için tehlike oluşturabilir. Özellikle evimiz yeni değil ise inşaat sırasında kurşun bazlı boya kullanılması muhtemeldir. Dökülen, çatlamış kurşun bazlı boyalar, özellikle bebeklerimiz ve altı yaşa kadar olan çocuklarımız için bir numaralı kurşun zehirlenmesi nedenidir.

Ayrıca boya üretiminde kullanılan çözücüler de çevre ve insan sağlığı açısından tehlike oluşturur.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.